Čtyřhra na Australian Open: Jistotu účasti má celkem deset Čechů

- Marek Bartošík

Grandslamové Australian Open, jehož hlavní soutěž začne v neděli 14. ledna, bude mít opět bohatou českou účast. Do ženského deblu zasáhne nejméně šest českých tenistek, a to včetně Kateřiny Siniakové nebo Barbory Krejčíkové. Startovní listina mužské čtyřhry zahrnuje i čtyři české tenisty, mezi nimi i Jiřího Lehečku a Adama Pavláska.

Letos i loni se Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou radovaly z triumfu na Australian Open, v nové sezoně se ale grandslamu v Melbourne zúčastní po boku zahraničních parťaček. Siniaková spojí síly s deblovou světovou jedničkou Storm Hunterovou z Austrálie, Krejčíková nastoupí po boku zkušené Němky Laury Siegemundové. Obě dvojice patří k užšímu okruhu adeptek na titul.

Na úspěšné vystoupení z Wimbledonu, kde pronikly až do semifinále, budou chtít navázat Marie Bouzková a její španělská kamarádka Sara Sorribesová Tormová. Karolína Plíšková si zahraje se svou chorvatskou kamarádkou Donnou Vekičovou.

Teenagerka Linda Nosková zkusí štěstí po boku Číňanky Si-jü Wang a Miriam Kolodziejová si domluvila spolupráci s Irinou Chromačevovou. Prvními tenistkami pod čarou jsou nyní Linda Fruhvirtová a Američanka Ashlyn Kruegerová, které tak mají velkou šanci na účast.

Slušné české zastoupení bude mít i mužská čtyřhra. Petr Nouza si zahraje poprvé na grandslamu díky spojení s Jiřím Lehečkou. Deblový specialista Adam Pavlásek bude i na Australian Open pokračovat v úspěšné spolupráci s Uruguaycem Arielem Beharem, s nímž si loni zahráli čtvrtfinále Wimbledonu a ovládli dva challengery.

Do deblu nastoupí i Tomáš Macháč, jehož parťákem bude Číňan Č'-čen Čang. Blízko účasti jsou i Jiří Veselý s Alexandrem Ševčenkem, kteří jsou ve startovní listině aktuálně druzí pod čarou.

Australian Open 2024 se uskuteční od neděle 14. do neděle 28. ledna v Melbourne Parku, kvalifikace vypukne už v pondělí 8. ledna.