Stejné peníze pro muže i ženy? Nemožné, nedává to smysl, překvapila Kasatkinová

- Jan Vojkůvka

Už léta se diskutuje o tom, že by bylo vhodné prize money na turnajích vyrovnat, aby muži i ženy brali stejné peníze. Hovoří o tom bývalé i současné hvězdy ženského tenisu a podporují je v tom i někteří kolegové z okruhu ATP. Proti proudu se poměrně nečekaně vydala Darja Kasatkinová, podle které jsou stejné odměny nesmysl.

Šestadvacetiletá světová osmnáctka patří k tenistkám, které velmi rády hovoří o ožehavých tématech. Má své názory a stojí si za nimi, kvůli čemuž je mezi tenisovou veřejností poměrně dost oblíbená. Nebojí se totiž vystoupit z řady a říct, co si myslí.

Tentokrát se odhodlala zabrousit do tématu, které je hodně pikantní. Jedná se totiž o peníze. Spousta bývalých i současných hvězd ženského tenisu žádá, aby se prize money na tenisových turnajích vyrovnalo a muži i ženy brali stejné peníze. Zastání mají přitom i u mužských kolegů, o nutnosti dorovnat prize money hovořili Andy Murray, Denis Shapovalov a mnozí další.

Také Darja Kasatkinová by byla ráda, kdyby do ženského tenisu proudilo mnohem víc peněz. Zůstává ale nohama pevně na zemi a upozorňuje, že stejné peníze pro všechny jsou jen vymodlené sci-fi.

„Srovnávat mužský a ženský sport nedává vůbec smysl. Nechápu, proč něco takového děláme, vždyť spolu ani nehrajeme,“ cituje Kasatkinovou web Tennis Infinity. „Myslím, že téma stejných prize money ani nevymysleli tenisté. V dnešní době to ani není možné.“

Podle Kasatkinové chce většina hráček prostě dostat na odměnách přidáno a stejné prize money ani nepožaduje. „Chceme, aby se naše odměny zvýšily. Je naprosto normální, že když pracujete, tak chcete to nejlepší a dostávat více peněz. Zvlášť, když víte, že je na to kapacita,“ řekla s tím, že více peněz v ženském tenise by pomohlo zejména tenistkám na nižších pozicích v žebříčku.

Poslední dobou se objevily spekulace, že by ženský okruh chtěl začít těžit ze spojení s tím mužským, aby se peněžní odměny více rozmělnily. To by znamenalo, že by ženy dostaly přidáno a mužům se ubralo. S tím pochopitelně řada mužských tenistů nesouhlasí.

Kasatkinová nicméně takové spekulace důrazně odmítá. Byť připouští, že mužský tenis je na tom finančně mnohokrát lépe a ženský okruh by se měl prací ATP inspirovat.

„Nikdo nechce mužům brát jejich peníze. Jen nechceme zůstat u toho, co máme, protože to nestačí. První padesátka hráček na žebříčku si vede dobře, zbytek jen přežívá. ATP je na tom lépe. Když se podíváme na prize money na WTA 250 nebo WTA 125, tak je to absurdní. Po všech daních a výdajích nemají tenistky z čeho žít,“ dodala Kasatkinová.