Věnovat se po kariéře trénování? Kontaveitová má jiné plány

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová dvojka Anett Kontaveitová v nejbližší budoucnosti rozhodně neplánuje, že by zůstala u tenisu. Byť má nabídky na to, aby trénovala nejen doma, ale i zahraničí, sama Estonka má v současnosti trochu jiné plány. Po konci kariéry upnula své síly ke studiu na univerzitě.

Přestože je Kontaveitové teprve 28 let a v posledních letech patřila k nejlepším hráčkám světa, v kariéře už pokračovat nemůže. Podstatnou část první poloviny sezony 2023 promarodila a po návratu na kurty se rozhodla, že po Wimbledonu s profesionálním tenisem skončí.

Důvodem bylo chronické zranění zad, které dle jejích vlastních slov nepůjde nikdy stoprocentně vyléčit. Lékaři byli v jejím případě neúprosní a estonská hvězda musela začít přemítat nad svou budoucností.

Ještě než odehrála poslední zápas ve Wimbledonu, začala pracovat na svém životě po kariéře. Kontaveitová se rozhodla, že se vrhne na studium a přihlásila se na univerzitu v americké Indianě. „Studuji psychologii na univerzitě v Indianě, tomu se teď naplno věnuju,“ poodhalila Kontaveitová.

Aby se příliš nenudila po ukončení tenisové kariéry, rozhodla se své studium trochu zintenzivnit. „Vezmu si více přednášek, takže budu mít víc práce,“ vyprávěla s tím, že by ráda také cestovala a poznávala svět. Trochu jinak, než mohla během kariéry, kdy tolik času na poznávání míst nebylo. „Doufám, že pojedu na nějaké spontánní výlety. Musím si ale najít nějaké přátele, kteří nepracují. To bude složité,“ smála se. 

A jak to tak vypadá, tenis jí momentálně příliš nechybí. Během povídání s fanoušky přes Instagram totiž byla dotázána, jestli vyslyší nabídky na možnost dělat trenérku. Její odpověď byla zamítavá.

„V tuto chvíli to určitě neplánuju. Pořád nemám dokončené studium. Co přijde později, to se teprve uvidí,“ dodala Kontaveitová.