Předčasný konec kariéry. Bývalou světovou dvojku zastavilo zranění zad

- Marek Bartošík

Už ve svých 27 letech ukončí kariéru estonská hvězda Anett Kontaveitová. Bývalá světová dvojka informovala o svém rozhodnutí na Instagramu a odůvodnila ho zdravotními problémy se zády. Jejím posledním turnajem bude grandslamový Wimbledon, jenž začne v pondělí 3. července.

„Dnes oznamuji, že končím svou profesionální sportovní kariéru. Po několika návštěvách doktora a po konzultacích s mým lékařským týmem mi bylo sděleno, že trpím degenerací bederní ploténky,“ zahájila své vysvětlení Anett Kontaveitová.

„To mi nedovoluje naplno trénovat a pokračovat v soutěžení na nejvyšší úrovni. Jsem připravena na nové výzvy, které přijdou po mém posledním vystoupení v roli profesionální tenistky,“ doplnila Kontaveitová, jež se rozloučí s kariérou na Wimbledonu.

Estonská hvězda se v červnu 2022 probojovala na druhé místo žebříčku WTA. Na elitním okruhu získala šest trofejí, z poslední se radovala loni v únoru v Petrohradu. Díky své agresivní hře, opřené o výborný servis, byla úspěšná především v halových podmínkách a na rychlejších površích. Jejím nejlepším grandslamovým výsledkem je čtvrtfinále z Australian Open 2020.

Aktuálně se Kontaveitová nachází až na 79. příčce rankingu, v letošní sezoně odehrála jen 14 zápasů se zápornou bilancí 6:8. Naposledy se představila na Roland Garros, kde nestačila v prvním kole na Američanku Bernardu Peraovou (6:7, 2:6).