Olympijského turnaje se nezúčastní ani Thiem a López

- Petr Šístek

Letní olympijské hry v Rio de Janeiru jsou jedním z vrcholů letošní sezony a mnozí hráči, jako například Roger Federer či Tomáš Berdych, jim částečně uzpůsobují svůj turnajový program. Ne všichni tenisté ale mají zájem se tohoto podniku, na němž se nebude hrát o body do žebříčku ATP, zúčastnit. K Johnu Isnerovi, který svou absenci avizoval již dříve, se nyní přidali další dva hráči.

Isner nebude hrát na olympijských hrách v Riu: článek ZDE 

Dominic Thiem zažívá výbornou sezonu. Nezadržitelně se blíží průniku do elitní desítky, avšak místo účasti na olympijských hrách se rozhodl upřednostnit start na premiérovém ročníku turnaje ATP v mexickém Los Cabos. Ohledně důvodů, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, příliš sdílný nebyl. „Je zde mnoho důvodů, které možná vysvětlím později,“ nechal se Thiem slyšet po dnešním senzačním vítězství nad Rogerem Federerem. Dvaadvacetiletý talent ani nepomůže rakouskému týmu v červencovém daviscupovém utkání na Ukrajině. Jeho trenér Günter Bresnik vysvětluje, že by bylo pro jeho svěřence kontraproduktivní hrát na tvrdém povrchu před oblíbeným domácím turnajem v Kitzbühelu.

Dalším, kdo se letos pod pěti kruhy nepředstaví, je Feliciano López. Čtyřiatřicetiletý rodák z Toleda se tak dobrovolně pravděpodobně připravil o svou poslední možnost představit se na olympijských hrách. Přiznává, že se jednalo o velmi těžké rozhodnutí, ale upřednostnil přípravu na sérii severoamerických turnajů na tvrdém povrchu. „Doufám, že další španělští hráči budou mít příležitost užít si nezapomenutelný zážitek a být součástí olympijských her,“ dodává López.

Jeho rozhodnutí totiž otevírá zdánlivě ztracenou možnost pro další hráče. Kdo ovšem doplní jistou trojici Nadal, Ferrer a Bautista-Agut, je v tuto chvíli těžké předpovídat. V okolí 50. místa je totiž hned šest španělských tenistů, kteří svedou souboj o jediné volné místo. Každý stát totiž může na olympijský turnaj vyslat pouze čtyři nejlepší tenisty. Pro start v Rio de Janeiru bude rozhodující žebříček ATP po Roland Garros, takže letošní antukový grandslam bude pro španělské tenisty druhého sledu důležitější, než kdy dříve.

Samozřejmě je ale i mnoho hráčů, kteří by na olympijských hrách startovali velice rádi, avšak jejich účast je v tuto chvíli více než nejistá. Jedním z nich je Leander Paes, který by v případě účasti hrál na sedmých hrách v řadě. Jeho start závisí rozuzlení zapeklité situace z pohledu indického tenisu, když v tuto chvíli má jistotu účasti v Rio de Janeiru pouze světová jednička ve čtyřhře Sania Mirzaová. Nepříjemné rozhodování ohledně čtyřhry čeká i Český olympijský výbor, neboť je jasné, že se jedna hráčka ze pětice Hlaváčková, Hradecká, Strýcová, Šafářová, Plíšková se nebude moci turnaje zúčastnit.