Velké comebacky 2024: Vrátí se vítězky grandslamů i tenisové maminky

- Radek Štohl

Příští sezona bude na okruhu WTA ve znamení návratů. Do tenisového kolotoče po mateřské dovolené zasáhne Angelique Kerberová, o velké tituly budou usilovat další grandslamové šampionky Naomi Ósakaová nebo Emma Raducanuová. O velký comeback se už od konce listopadu pokouší bývalá 11. singlistka světa Anastasija Sevastovová.

Jedním z hlavních comebacků je návrat Angelique Kerberové. Čtyřiatřicetiletá tenistka letos v únoru přivedla na svět dceru Lianu, necelý rok po porodu už nastoupí do oficiálních zápasů. Bývalá světová jednička a trojnásobná grandslamová vítězka se na kurtech naposledy představila ve Wimbledonu 2022, kde dohrála ve třetím kole. Díky chráněnému žebříčku si nyní drží 31. pozici ve dvouhře. Hlavním cílem je pro Němku olympiáda v Paříži. Návrat chystá na United Cupu.

Světla reflektorů znovu pocítí také Naomi Ósakaová. Majitelka čtyř grandslamů a rovněž někdejší první žena světového žebříčku ve dvouhře naposledy hrála loni v září na domácím podniku, letos v červenci porodila dceru Šaiu. Pouhé tři měsíce poté už na sociální sítě zveřejnila, jak se chystá vrhnout do tenisového kolotoče. Poprvé v akci by se měla představit příští měsíc v Brisbane, následně také na Australian Open. Chráněný žebříček udržel šestadvacetiletou tenistku na 46. pozici singlu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený 大坂なおみ🇭🇹🇯🇵 (@naomiosaka)

Grandslamová vítězka do třetice. Emma Raducanuová v letošní sezoně absolvovala jen deset zápasů, na jaře podstoupila operaci obou zápěstí a následně i kotníku. Bývalá desátá singlistka světa a šampionka předloňského US Open se v žebříčku propadla až na 298. místo. Jednadvacetileté Britce v chráněném žebříčku náleží 103. příčka, na Australian Open tak možná bude muset do kvalifikace.

Mírně odlišný případ při návratech tvoří Anastasija Sevastovová, někdejší 11. hráčka dvouhry se do hry vrátila už v probíhajícím kalendářním roce. V loňské sezoně odehrála jen tři soutěžní zápasy, ten poslední na Australian Open. Následně až do konce letošního listopadu absentovala. Bývalá semifinalistka US Open se totiž vloni v prosinci stala maminkou. Po roce a tři čtvrtě zatím nastoupila do dvou turnajů, na podnicích kategorie WTA 125 v Andoře a Limoges postoupila do čtvrtfinále dvouhry. Mimo jiné vyřadila bývalé hráčky TOP 50 Dajanu Jastremskou (103.) nebo Rebeccu Petersonovou (130.).