Soupeři Čechů na United Cupu: Srbsko potáhne Djokovič, za Čínu nastoupí skokanka roku

- Marek Bartošík

Ještě než skončí kalendářní rok 2023, rozjede se první větší akce nové sezony. Na týmovém United Cupu se představí i česká reprezentace, kterou by měli táhnout Markéta Vondroušová a Jiří Lehečka. Češi narazí v základní skupině E v australském Perthu na Srbsko v čele s Novakem Djokovičem a také na nevyzpytatelnou Čínu.

V sobotu 30. prosince proti Číně a v úterý 2. ledna proti Srbsku. Takový je hrací plán českého týmu na druhém ročníku United Cupu, který se uskuteční na přelomu prosince a ledna.

Lídry české reprezentace budou Markéta Vondroušová a Jiří Lehečka, doplní je Sára Bejlek, Miriam Kolodziejová, Vít Kopřiva a Petr Nouza. Šance ve skupině E jsou poměrně vyrovnané, a to i díky kratšímu formátu na tři zápasy (1x mužská dvouhra, 1x ženská dvouhra, 1x smíšená čtyřhra).

Největší hvězdou skupiny bude bezesporu 24násobný grandslamový vítěz Novak Djokovič, který je aktuální světovou jedničkou. Spolu s ním jsou v srbské nominaci Olga Danilovičová (118.), Hamad Medjedovič (113.), Natalija Stevanovičová (181.), Dejana Radanovičová (253.) a deblista Nikola Čačič (70.).

Na dobrý výsledek můžou pomýšlet i Číňané. Jejich největší nadějí je světová patnáctka Čchin-wen Čeng, jež nedávno získala cenu od WTA za největší zlepšení v této sezoně (poskočila z 28. na 15. místo).

V čínské nominaci nechybí ani nejlepší tamní tenista Č'-čen Čang (58.), který by měl změřit síly s Jiřím Lehečkou. Dalšími členy týmu jsou Siao-ti Jou (225.), Jün-čchao Pu (172.) a Fa-ťing Sun (206. v deblu).

Do čtvrtfinále postoupí vítězové skupin a dva nejlepší týmy na druhých místech (po jednom v každém hracím městě, tedy v Perthu a Sydney). Trofej budou obhajovat Američané, za které opět nastoupí i Taylor Fritz a Jessica Pegulaová. K velkým favoritům se řadí také Poláci v čele s Igou Šwiatekovou a Hubertem Hurkaczem.