Ceny WTA: Češky zůstaly s prázdnýma rukama, radují se Šwiateková či Svitolinová

- Marek Bartošík

Hned pět Češek figurovalo v nominacích na ocenění od WTA, ani jedna se ale celkového prvenství nedočkala. V nejprestižnější kategorii hráčka roku triumfovala podle očekávání světová jednička Iga Šwiateková. Cenu za comeback (návrat) roku získala Elina Svitolinová, která tak porazila Markétu Vondroušovou i Karolínu Muchovou.

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová obdržela od WTA nominace v kategoriích hráčka roku a comeback roku, v obou případech se ale v hlasování tenisových novinářů prosadila jiná hráčka.

Iga Šwiateková, která letos ovládla šest turnajů včetně Roland Garros a WTA Finals, obhájila prvenství jako hráčka roku. Ocenění za nejlepší návrat si připsala Elina Svitolinová, jež po mateřské pauze uhrála čtvrtfinále na Roland Garros a semifinále ve Wimbledonu.

Cenu za největší zlepšení si odnesla Číňanka Čchin-wen Čeng, jež od ledna vystoupala z 28. na 15. místo žebříčku WTA. Nováčkem roku je teprve šestnáctiletá Mirra Andrejevová, která si letos i díky wimbledonskému osmifinále polepšila ze třetí stovky až do Top 60 rankingu. Ve stejné kategorii jako Andrejevová byla nominována i Linda Nosková.

Tunisanka Uns Džábirová dostala cenu Karen Krantzckeové za příkladné sportovní chování a také ocenění Peachy Kellmeyerové za výjimečnou podporu pro ostatní hráčky a další iniciativy v široké tenisové komunitě.

Trenérem roku se stal dvaačtyřicetiletý Polák Tomasz Wiktorowski, jehož svěřenkyní je Iga Šwiateková. Mezi nominovanými byl také Slovák Emil Miške, který letos pomohl Karolíně Muchové do finále Roland Garros a semifinále US Open.

Nejlepší deblovou dvojicí uplynulé sezony jsou podle hlasujících Australanka Storm Hunterová a Belgičanka Elise Mertensová. Zkušené tenistky letos ovládly velké turnaje v Římě a Guadalajaře, k tomu si zahrály finále Wimbledonu a semifinále Turnaje mistryň. Hunterová a Mertensová tak ukončily dominanci Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové, které zvítězily v této kategorii loni i předloni.