Bez tenisu nevydržela ani rok. Bývalá světová čtyřka bude kapitánkou Australanek

- Jan Vojkůvka

Přestože teprve v lednu tohoto roku ukončila kariéru, dlouho mimo tenisové kurty nevydržela. Bývalá světová čtyřka ve dvouhře a jednička ve čtyřhře Samantha Stosurová se vrací do tenisového dění jako kapitánka australského BJKC týmu. Roli převezme od Alicie Molikové, která po deseti letech u národního týmu končí.

Devětatřicetiletá Stosurová ukončila svou kariéru celkem dvakrát na Australian Open. Napřed v roce 2022 zakončila na domácím grandslamu singlovou kariéru a začala se soustředit už pouze na debl. Čtyřhru zvládla hrát ještě rok, načež definitivně uzavřela profesionální kariéru v Melbourne letos v lednu.

Z tenisového prostředí se ale vytratila jen na chviličku. Ani ne po roce se zase ke svému milovanému sportu vrací, byť tentokrát v trochu odlišné roli. Bude z ní kapitánka australského BJKC týmů. Pozici přebere od své krajanky Alicie Molikové, která u týmu působila od roku 2013 a dvakrát dovedla Austrálii až do finále v letech 2019 a 2022.

„Alicie odvedla v této roli úžasnou práci, skvěle své hráčky vedla,“ řekla Stosurová pro web tennis.com.au ke své krajance, která se rozhodla pozici kapitánky opustit a stala se z ní ředitelka turnaje v Adelaide. Při uvedení do funkce se neplánovaně musela zhostit i další role, když během její řeči na kurtu za jejími zády zkolabovala podavačka míčů.

Ale zpět ke Stosurové, která je vděčná, že bude moci zkusit navázat na práci Molikové. „Nepochybuji, že Alicii pravděpodobně několikrát zavolám, aby mi tu a tam trochu poradila. Ale ráda bych se pokusila udržet základy, které dokázala vybudovat,“ uvedla Stosurová.

„Každý chce být vždy součástí týmu. Máme skvělou týmovou kulturu,“ pokračovala. „Všichni jsou velmi hrdí na dvě finále, která jsme udělali. Doufejme, že jednoho dne uděláme i ten jeden krůček navíc,“ řekla bojovně.

Stosurová má v Billie Jean King Cupu, respektive bývalém Fed Cupu, hodně bohatou minulost. Za australský národní tým debutovala ve svých devatenácti letech a během kariéry vyhrála 29 ze 49 odehraných singlových zápasů. Ve čtyřhře pak zaznamenala bilanci 10-1, přičemž naposledy hrála během loňského finálového turnaje, kdy spolu se Storm Hunterovou vyhrála oba deblové zápasy, do kterých nastoupila.

„Mám roky herních zkušeností a také vím, jaký je pocit, když jdete na kurt hrát za Austrálii. Vím, jaké to je, když hrajete poprvé. Dokud se do té situace nedostanete, nedokážete vysvětlit, co znamená hrát v Billie Jean King Cupu ve srovnání s normálním turnajem. Je to úplně jiná zkušenost," dodala Stosurová.

Svůj debut v pozici kapitánky prožije Stosurová během dubnové kvalifikace BJK Cupu proti Mexiku.