Zapomenuté klenoty Federera #2: Den, kdy vyškolil svého rivala Djokoviče

- Marek Bartošík

Legendární švýcarský tenista Roger Federer vyhrál ve své bohaté kariéře 1251 utkání na nejvyšším okruhu. Mnohá z nich se příznivcům bílého sportu vryla do paměti, stačí připomenout finále Wimbledonu 2009 s Andym Roddickem, semifinále Roland Garros 2011 s Novakem Djokovičem nebo finále Australian Open 2017 s Rafaelem Nadalem. Kromě velmi dobře známých mačů se ale v tenisových archivech skrývají méně známé klenoty, jež připomínáme v tomto video seriálu.

Rok 2010 byl pro Novaka Djokoviče klíčový, přestože nezískal žádný grandslamový titul. Srbský mladík začal držet na radu odborníka na výživu Igora Četojeviče bezlepkovou dietu, díky které zmizely jeho dřívější zdravotní problémy.

Djokovič se ve zmíněné sezoně propracoval po více než dvou a půl letech do grandslamového finále, přičemž na US Open porazil i Rogera Federera. Ten svému protivníkovi vrátil bolestivou porážku ze dvou mečbolů na následných turnajích v Šanghaji a Basileji.

Federer s Djokovičem se toho roku utkali ještě v semifinále listopadového Turnaje mistrů. Švýcarský elegán měl v londýnské O2 areně vynikající formu, kterou v základní skupině odnesli David Ferrer (6:1, 6:4), Andy Murray (6:4, 6:2) i Robin Söderling (7:6, 6:3).

Čtvrtou obětí rozjetého Federera se stal v semifinále Djokovič, který vzdoroval pouze 80 minut. Výhra 6:1 a 6:4 je pro Federera nejjednoznačnější, jaké kdy v rivalitě s Djokovičem dosáhl. Švýcarský Maestro zasypával svého soupeře vítěznými údery, nemilosrdně úřadoval především jeho dělový forhend.

„Trefuje bekhendové i forhendové winnery ze všech míst na kurtu,“ okomentoval umění svého přemožitele Djokovič. „Vždy má nad vámi převahu a vytváří tlak, je velmi agresivní. Každý míček ho poslouchá a míří do kurtu těsně k lajně.“

Devětadvacetiletý Federer dotáhl své působení na Turnaji mistrů 2010 až k trofeji, když ve finálovém souboji porazil Rafaela Nadala po dalším skvělém výkonu 6:3, 3:6 a 6:1. Třiadvacetiletý Djokovič potvrdil zlepšující se kondici a formu už v lednu 2011, kdy podruhé v kariéře ovládl Australian Open.

První díl seriálu: Úchvatná show v Melbourne měla dva vítěze