Zapomenuté klenoty Federera #1: Úchvatná show v Melbourne měla dva vítěze

- Marek Bartošík

Legendární švýcarský tenista Roger Federer vyhrál ve své bohaté kariéře 1251 utkání na nejvyšším okruhu. Mnohá z nich se příznivcům bílého sportu vryla do paměti, stačí připomenout finále Wimbledonu 2009 s Andym Roddickem, semifinále Roland Garros 2011 s Novakem Djokovičem nebo finále Australian Open 2017 s Rafaelem Nadalem. Kromě velmi dobře známých mačů se ale v tenisových archivech skrývají méně známé klenoty, jež připomínáme v tomto video seriálu.

Na Australian Open 2005 to byl klasický souboj tenisového Davida a Goliáše. Světová jednička Roger Federer plnil ve druhém kole melbournského grandslamu roli jasného favorita, vždyť jeho soupeřem byl neznámý japonský kvalifikant Takao Suzuki, tehdy až 203. tenista žebříčku ATP.

Diváci sledovali v aréně Roda Lavera od prvního gemu fantastickou show, která byla mimořádně bohatá na dechberoucí výměny a výjimečné údery. Vybírat v záplavě „highlights“ ten největší je obtížné, ikonický je však prohoz Federera kolem sítě v koncovce druhého setu (čas 8:27 ve videu níže).

Třiadvacetiletý Federer přehrál svého o pět let staršího vyzývatele za necelé dvě hodiny 6:3, 6:4 a 6:4, Suzuki ale mohl opouštět centrální kurt s hrdostí. Než zmizel uvnitř arény, opakovaně se uklonil fanouškům a užil si bouřlivý aplaus za svůj významný podíl na kvalitě duelu.

„Atmosféra byla fantastická. Díky tomu, jak Takao hrál, to bylo velmi zábavné střetnutí. Už se těším na příští utkání,“ řekl po postupu Švýcar.

Federer a Suzuki se na okruhu utkali ještě jednou, a to o rok později v tokijském čtvrtfinále. Švýcarský superfavorit se tehdy nadřel na vítězství o poznání více, když uspěl až po setech 4:6, 7:5, 7:6(3). Posléze si už bez zaváhání dokráčel pro titul.