V květnu přerušila kariéru kvůli vyhoření. Nyní Američanka hlásí návrat na okruh

- Jan Vojkůvka

Americká tenistka Amanda Anisimovová, která v květnu přerušila profesionální kariéru kvůli vyhoření a začala se věnovat studiu, zkusí na začátku nové sezony restart. Bývalá 21. hráčka světa přijala divokou kartu na turnaj WTA v Aucklandu a přihlásila se také na grandslamové Australian Open.

Anisimovová v roce 2023 odehrála několik turnajů, ale výher v hlavních soutěžích měla jako šafránu. Nakonec se po čtyřech porážkách v řadě rozhodla, že bude lepší, když z kolotoče turnajů na nějaký čas vystoupí. Stalo se tak po životní sezoně, během které v roce 2022 došla do čtvrtfinále Wimbledonu, osmifinále Australian Open a Roland Garros a k titulu na menším turnaji WTA v Melbourne.

„Už od léta 2022 bojuji se svým duševním zdravím a pocitem vyhoření,“ napsala letos v květnu Anisimovová na Instagramu. „Být na tenisových turnajích se stalo nesnesitelným. V tuto chvíli je mou prioritou moje duševní pohoda a na nějaký čas si beru pauza. Pracovala jsem hodně tvrdě na tom, abych se prosadila, a pobyt na kurtu mi bude chybět,“ poznamenala tehdy hráčka, která stále figurovala v první padesátce žebříčku.

V tu chvíli nebylo zřejmé, na jak dlouho si Anisimovová pauzu od profesionálního tenisu vezme. Dokonce se objevily spekulace o tom, že mezi profesionálkami už pokračovat nebude. V srpnu totiž nastoupila na univerzitu Nova Southeastern University (NSU) na Floridě.

Už na začátku nové sezony se však rodačka z New Jersey zkusí na profesionální okruh vrátit. Požádala o divokou kartu na turnaj v novozélandském Aucklandu a pořadatelé jí vyšli vstříc. Zároveň se Američanka přihlásila na Australian Open, kam využila svůj chráněný žebříček (61. místo).

Od své profesionální přestávky se Anisimovová propadla ve světovém žebříčku na 367. místo. Jelikož však může využívat chráněný žebříček a udržovala se v tempu na univerzitě, kde mohla hrát tenis, může se velmi rychle vyšvihnout zpět do první světové stovky. A pokud v ní znovu zaplane vášeň, díky které vystoupala během kariéry na 21. místo, může být dvaadvacetiletá Anisimovová i žebříčkovou kometou příští sezony.