Pauza se protáhne. Vyhoření z profesionálního tenisu řeší bývalá členka Top 30 nástupem na univerzitu

- Jan Vojkůvka

Jednadvacetiletá americká tenistka a bývalá 21. hráčka světa Amanda Anisimovová v nejbližší době rozhodně neplánuje restartovat svou kariéru. Hráčka, která si kvůli vyhoření vzala v květnu blíže nespecifikovanou přestávku od profesionálního tenisu, nastoupila na univerzitu Nova Southeastern University (NSU) na Floridě.

Byl to velký šok, když Anisimovová v květnu oznámila, že s tenisem na blíže nespecifikované období končí. Vítězka dvou turnajů WTA, která to dotáhla až na 21. místo světa, už nápor života profesionálního sportovce nezvládala.

„Už od léta 2022 bojuji s mým mentálním zdravím a pocitem vyhoření,“ svěřila se tehdy na Instagramu Anisimovová. „Účast na turnajích se pro mě stala neúnosnou. Nyní je pro mě prioritou mé psychické zdraví, od tenisu si na nějakou chvíli odpočinu,“ dodala.

Tato přestávka ale bude delší, než mnozí její příznivci očekávali. Tento týden se totiž Anisimovová na Instagramu pochlubila fotografiemi z floridské NSU, kde nastoupila jako studentka. Tenisu, či jinému sportovnímu odvětví, by se mohla dál věnovat v rámci univerzitních soutěží.

Vedle dvou titulů na okruhu WTA se mezi největší tenisové úspěchy Anisimovové řadí také semifinále Roland Garros z roku 2019 či čtvrtfinále ve Wimbledonu 2022. Letos odehrála sedm turnajů, na kterých si připsala jen tři výhry a hned osm porážek (na akci v Adelaide prohrála v kvalifikaci, prošla však do hlavní soutěže jako šťastná poražená, pozn. redakce).