Důsledek černobylské katastrofy? Šarapovová se svěřila s rodinnou historkou

- Jan Vojkůvka

Bývalá světová jednička a pětinásobná grandslamová šampionka Maria Šarapovová, která v červenci 2022 porodila syna a užívá si života po profesionální kariéře, překvapila svým vyjádřením během podcastu Armchair Expert s Daxem Shepardem. Podle Šarapovové může být sama důkazem, jaký vliv měla na lidi černobylská katastrofa.

Když 26. dubna 1986 vybuchla jaderná elektrárna Černobyl, změnilo to život stovkám tisíc obyvatel tehdejšího Sovětského svazu. Ač oficiální informace hovoří o tom, že přímo při havárii a v několika dalších dnech kvůli ozáření zemřelo 32 lidí, obětí, ať už přímých či nepřímých, jsou tisíce. A nikdy nebude moci být přesně řečeno, i kvůli zlehčování ze strany Sovětského svazu, kolik lidí tato katastrofa skutečně ovlivnila.

Postupem času se z jedné z největších katastrof, které způsobila lidská činnost, stala historická událost, která zajímá a fascinuje miliony obyvatel planety. Ti hltají každou informaci či zajímavost z dané oblasti a doby, kdy k výbuchu došlo.

Nikdo v mé rodině není tak vysoký jako já, upozornila Šarapovová

S rodinnou vzpomínkou přispěchala během rozhovoru s Daxem Shepardem také bývalá výborná tenistka Maria Šarapovová, jejíž rodinu výbuch jaderné elektrárny významně ovlivnil. V roce 1986 totiž přišla o domov.

„Narodila jsem se na Sibiři kvůli výbuchu v Černobylu. Moje máma byla se mnou těhotná a tehdy žili 30 kilometrů od Pripjati v Bělorusku,“ poznamenala Šarapovová, jejíž maminka s tatínkem se přestěhovali do sibiřské Ňaganě.

Byť by se o takové katastrofě nemělo příliš vtipkovat, moderátor podcastu Dax Sheppard „vtipně“ poznamenal, že výbuch Černobylu poskytl Šarapovové nesporné výhody s odkazem na její výšku. Měří totiž 188 centimetrů.

„Párkrát už to bylo zmíněno. Nikdo v mé rodině není tak vysoký jako já, takže to rozhodně připadá v úvahu,“ zasmála se Šarapovová, která poznamenala, že i její prarodiče byli mnohem nižšího vzrůstu a připustila, že těhotnou maminku mohla radiace po výbuchu nějak ovlivnit. Šarapovová se narodila o necelý rok později.

„Utekli na Sibiř, kde jsem se narodila,“ zvážněla. „Pak jsme se o pár let později přestěhovali dolů na jih do tepla v Soči u Černého moře, kde jsem začala s tenisem. Když mi bylo pět let, letěli jsme s otcem na Floridu a od té doby žiju v USA,“ uzavřela svou rodinnou historii.

Šarapovová ukončila kariéru v roce 2020 ve 32 letech. Celkem vyhrála pět grandslamových titulů, byla světovou jedničkou a stříbrnou olympijskou medailistkou na hrách v Londýně v roce 2012. V roce 2008 se radovala také z prvenství ve Fed Cupu. Během kariéry vybojovala 36 titulů na okruhu WTA.