Italové se s tím nepářou! Giorgiová odmítla reprezentovat a stihl ji tvrdý trest

- Petr Šístek

Není ničím výjimečným, když tenisté upřednostní svůj individuální program a rozhodnou se nereprezentovat svou vlast v mezinárodním utkání. Camila Giorgiová tak učinila loni v dubnu, když se rozhodla neúčastnit se play-off světové skupiny Fed Cupu, v němž Italie narazila na Španělsko. Italská tenisová federace se ale nyní 74. hráčku světového žebříčku rozhodla potrestat a udělila jí devítiměsíční zákaz účasti na jí pořádaných akcích a pokutu ve výši 30 tisíc eur.

Rodačka z Maceraty přitom v loňském ročníku Fed Cupu získala pro Italky jediný bod v úvodním utkání světové skupiny proti pozdějším finalistkám z Francie. Funkcionáře ale zřejmě naštvala následná barážová prohra se Španělkami poměrem 0:4, která měla za následek pád čtyřnásobných vítězek soutěže z let 2006–2013 do druhé světové skupiny, a rozhodli se z ní vyvodit důsledky.

Nejednalo se ovšem o první případ, kdy se Italové rozhodli řešit neochotu reprezentovat tak radikálně. Když se před devíti lety dokázali zachránit v euro-africké zóně první skupiny Davis Cupu až po tuhé bitvě s Lotyšskem, tak trest neminul tehdejšího 45. hráče světa Simone Bolelliho.

Nyní jednatřicetiletý Ital ale ani přesto na reprezentaci nezanevřel a do týmu se následně vrátil. Zanedlouho se pak stal jedním ze symbolů týmu a i loni bodem ve čtyřhře pomohl Itálii k postupu přes Švýcarsko do čtvrtfinále světové skupiny. Je ovšem otázkou, zda trest s podobnou noblesou přijme i Camila Giorgiová. Pětadvacetiletá tenistka totiž ještě před dvěma lety uzavírala první třicítku, ale již delší dobu se potýká s poklesem formy. Její prioritou je tak brzký návrat na ztracené pozice.