Po sérii operací se konečně vrací. Bývalá světová desítka restartuje svou kariéru už v lednu

- Jan Vojkůvka

Kariéra vítězky US Open z roku 2021 Emmy Raducanuové se dostala do mrtvého bodu. Od svého senzačního úspěchu, kdy jako kvalifikantka dokráčela bez ztráty setu pro grandslamový titul, žádný pořádný výsledek neuhrála a spíš se proslavila neustálými výměnami trenérů. Nyní, po osmiměsíční pauze, hodlá restartovat svou kariéru.

Ne, že by pauza byla v případě Raducanuové dobrovolná. Britka se herně trápila a objevila se řada zdravotních problémů. Naposledy se na kurtech objevila na antukovém turnaji ve Stuttgartu, kde v prvním kole uhrála jen tři gemy proti Jeleně Ostapenkové. A od té doby běhala po doktorech.

Postupně se podrobila celkem třem operacím. Chirurgické zákroky podstoupila na obou zápěstích a operován jí byl rovněž kotník. Postupem času došla k závěru, že svou rekonvalescenci neuspěchá a raději vynechá zbytek sezony 2023.

Jednadvacetiletá Britka, která se narodila v Kanadě rumunskému tatínkovi a čínské mamince, se ve světovém žebříčku propadla až na 296. místo, což je však jen malá daň za to, že mohla plně vyléčit své zdravotní obtíže. Plná sil a odhodlání se nyní chce pokusit svou kariéru restartovat, začít v podstatě s čistým stolem.

První turnaj po comebacku odehraje hned na přelomu prosince a ledna v novozélandském Aucklandu, kam přijala divokou kartu od pořadatelů. Právě v Aucklandu začaly letos její zdravotní problémy, když v lednu skrečovala osmifinále kvůli zranění kotníku, se kterým nakonec po několika měsících skončila na operaci.

Snadný restart to ale rozhodně nebude, přestože kvůli dlouhodobému zranění může využít chráněný žebříček. Jelikož se Raducanuové před vynucenou pauzou nedařilo a neměla ani dostatek bodů z minulé sezony, má chráněný žebříček až na 103. místě světa. Kvůli tomu se nevešla ani do hlavní soutěže Australian Open, kde bude muset projít kvalifikací.

Jak ale sama poznamenala, když naposledy hrála grandslamovou kvalifikaci, tak to fungovalo (zmíněný titul na US Open, pozd. redakce). A třeba právě to, když na ni nebude upřená pozornost, potřebuje ze všeho nejvíc.