Výrazné zlepšení! Češi letos na challengerech získali 22 trofejí a skončili v Top 10

- Marek Bartošík

Čeští tenisté letos sbírali na okruhu ATP Challenger Tour úspěch za úspěchem. Po loňském ročníku, kdy vybojovali 13 trofejí, si v této sezoně polepšili na celkových 22 vavřínů. Největší příspěvek na české konto dodal Andrew Paulson, jenž ovládl sedm challengerů ve čtyřhře. Těsně za ním skončil v pomyslném českém pořadí se šesti deblovými triumfy Petr Nouza.

Sedm titulů ze dvouhry a patnáct ze čtyřhry. Tolika úspěchů letos dosáhli Češi na challengerech, které jsou střední kategorií mezi turnaji ATP a ITF. Čeští tenisté obsadili v pořadí států velmi dobré sedmé místo za Francouzi, Američany, Argentinci, Australany, Italy a Brity. Výrazně tak vylepšili své loňské umístění, kdy skončili dvanáctí.

Bezmála třetinu vavřínů zajistil Andrew Paulson, který rozšířil své konto o sedm deblových trofejí. Čtyři z nich zapsal po boku Petra Nouzy, jenž se letos radoval z turnajového prvenství ve čtyřhře celkem šestkrát.

V deblové disciplíně se třikrát prosadili Zdeněk Kolář a Adam Pavlásek. Sedmadvacetiletý Kolář k tomu přidal singlový triumf na challengeru v Ostravě. Teenager Jakub Menšík si zajistil svůj premiérový titul z challengeru na pražské Spartě a Dalibor Svrčina nenašel přemožitele na antuce v Prostějově.

Tomáš Macháč a Vít Kopřiva letos shodně vybojovali dvě singlové trofeje z challengerů. Třiadvacetiletý Macháč ozdobil svou sezonu podzimními tituly v Orléansu a Mouilleronu-Le-Captif, o tři roky starší Kopřiva ovládl antukové akce ve Veroně a Tullnu.

Před českými tenisty stojí v následující sezoně důležitý úkol: výrazněji uspět na elitním okruhu. Mnozí z nich k tomu mají velmi dobře nakročeno, přičemž už letos si o trofej na akcích ATP zahráli Jiří Lehečka a deblista Adam Pavlásek.

Počet titulů hráčů z ČR (dvouhra + čtyřhra)
Tomáš Macháč 2+0
Vít Kopřiva 2+0
Jakub Menšík 1+0
Dalibor Svrčina 1+0
Zdeněk Kolář 1+3
Andrew Paulson 0+7 (4x s Nouzou, 1x s Vrbenským, 1x s Riklem)
Petr Nouza 0+6 (4x s Paulsonem)
Adam Pavlásek 0+3 (1x s Gengelem)
Marek Gengel 0+1 (s Pavláskem)
Michael Vrbenský 0+1 (s Paulsonem)
Patrik Rikl 0+1 (s Paulsonem)