Solidní rok na challengerech. Češi skončili v pořadí národů těsně za Top 10

- Marek Bartošík

Ve dvouhře i ve čtyřhře letos sbírali čeští tenisté trofeje na ATP Challenger Tour, která se svou prestiží řadí mezi turnaje ITF a ATP tour. Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář, Adam Pavlásek a další nastřádali celkem 13 titulů, což jim v pořadí národů stačilo na 12. příčku (na děleném 8. místě skončili s 15 trofejemi Nizozemci, Němci a Australané, jedenáctí Rakušani uspěli 14krát). Suverénně nejlepší byli letos na challengerech Francouzi (46) a Argentinci (41).

Osm českých tenistů se v této sezóně zapsalo mezi šampiony na ATP Challenger Tour. Na české konto, čítající čtyři singlové a devět deblových titulů, nejvíce přispěl Zdeněk Kolář, který přidal do své sbírky čtyři trofeje ze čtyřhry (Traralgon, Zadar, Zug, Lisabon).

O jeden turnajový vavřín méně oslavil deblový specialista Adam Pavlásek, jenž se radoval po boku Koláře ve švýcarském Zugu. Dále uspěl v Madridu a Záhřebu, kde spojil síly se Slovákem Igorem Zelenayem. Jiný člen Top 100 čtyřhry Roman Jebavý triumfoval spolu s Rakušanem Philippem Oswaldem na velkém challengeru v Marbelle.

Česká singlová jednička Jiří Lehečka se letos dočkal titulu na antukovém Svijany Open v Liberci, jeho reprezentační kolega Tomáš Macháč nenašel přemožitele v Traralgonu ani Grodzisku Mazowieckém.

Vít Kopřiva si užil parádní jízdu za celkovým prvenstvím na domácím challengeru v Prostějově, k tomu přidal po boku svého trenéra Jaroslava Pospíšila deblovou trofej v Braze. Andrew Paulson si zajistil premiérový challengerový triumf na pražských Spojích, kde byl jeho parťákem Rumun Victor Vlad Cornea.

Počet titulů hráčů z ČR (dvouhra + čtyřhra)
Tomáš Macháč 2+0
Vít Kopřiva 1+1 (1x s Pospíšilem)
Jiří Lehečka 1+0
Zdeněk Kolář 0+4 (1x s Pavláskem)
Adam Pavlásek 0+3 (1x s Kolářem)
Roman Jebavý 0+1
Jaroslav Pospíšil 0+1 (s Kopřivou)
Andrew Paulson 0+1