Jak to bylo s odmítnutým testováním? ITIA vysvětlila situaci kolem Djokoviče a Davis Cupu

- Jan Vojkůvka

Minulý týden svět obletěla zpráva, že Novak Djokovič se po hádce s antidopingovým komisařem odmítl podrobit testu na přítomnost zakázaných látek před čtvrtfinálovým utkáním Davis Cupu proti Cameronovi Norriemu. Mezinárodní agentura pro integritu tenisu (ITIA) však tento týden vydala prohlášení, že Djokovič test neodmítl, pouze se mu podrobil až po skončení utkání.

Za Djokovičem přišel antidopingový komisař minulý čtvrtek pouhou hodinu a půl před zápasem s Britem Norriem, kterého Srb nakonec porazil dvakrát 6:4, a pomohl svému týmu do semifinále. „Za dvacet let mé kariéry se mi nikdy nestalo, že bych hodinu a půl před zápasem potřeboval jít na dopingovou kontrolu,“ rozčiloval se tehdy Djokovič.

Informace následně hovořily o tom, že se světová jednička odmítla testu podrobit. To byla ale pouze částečně pravda. Čtyřiadvacetinásobný grandslamový šampion totiž odevzdal vzorky krve a moči po utkání, což původně šířené zprávy tak trochu zapomněly zmínit.

ITIA v prohlášení pro francouzský deník L'Equipe uvedla, že se Djokovič neodmítl podrobit testu, pouze své vzorky odevzdal až po zápase s Norriem, na což má podle pravidel právo.

„První věc, kterou je třeba říci, je, že Djokovič test neodmítl. Pravidla říkají, že když je hráč upozorněn, musí poskytnout vzorek co nejdříve. V týmových soutěžích, jako je Davis Cup, mohou být hráči informováni před utkáním, zatímco v jiných soutěžích se testování obvykle odehrává po zápase,“ stojí v prohlášení agentury.

„V Davis Cupu jsou týmy informovány před začátkem zápasu. To umožňuje hráčům vybrat si, zda to chtějí udělat ještě před zápasem, nebo až po něm. Mají na výběr. Někteří hráči raději podstoupí testování dříve, takže po utkání nemusí na kontrolu čekat,“ dodal mluvčí agentury.