Djokoviče zaskočila antidopingová kontrola. Po hádce se odmítl testu podrobit

- Jan Vojkůvka

První hráč světa Novak Djokovič má za sebou zážitek, na který asi jen tak nezapomene. Před čtvrtfinálovým zápasem Davis Cupu proti Cameronovi Norriemu za ním přišel antidopingový komisař, aby se podrobil testu na přítomnost zakázaných látek v těle. Byť je Djokovič zastáncem antidopingových kontrol, žádost těsně před zápasem ho natolik zaskočila, že test odmítl.

„Nevěřil jsem, že mohou udělat takové rozhodnutí. Za dvacet let mé kariéry se mi nikdy nestalo, že bych hodinu a půl před zápasem potřeboval jít na dopingovou kontrolu,“ vysvětloval Djokovič, proč jej příchod komisaře tolik rozčílil.

Podle informací se srbský tenista s úředníkem pohádal a odmítl test podstoupit. „Mám svou vlastní rutinu. Nepotřebuji se nechat rozptylovat, nechat si odebrat moč a krev, nebo přemýšlet nad tím, jestli vůbec můžu v tu chvíli dát moč,“ pokračoval Djokovič. „Tak jsem se s ním pohádal, protože něco takového jsem ještě nezažil.“

„Komisař si pak sedl do rohu a neustále mě sledoval. Je to neuvěřitelné. Vždycky jsem se kontrol zastával, ale ne před zápasy. Nemám co skrývat, ale měly by být nějaké hranice,“ dodal Djokovič, jenž ve čtvrtfinále porazil Brita Norrieho dvakrát 6:4 a pomohl srbskému týmu do semifinále.

Mluvčí Mezinárodní agentury pro integritu tenisu ve svém prohlášení vysvětlil, že k takovým situacím může během týmových soutěží docházet. „Vzhledem k formátu týmových soutěží, včetně Davis Cupu, mohou být týmy informovány, že byly vybrány k testování před začátkem zápasů, a poté mají poskytnout vzorky, až budou připraveny. Mezi oznámením a poskytnutím vzorku jsou v doprovodu člena antidopingového týmu,“ uvedl.