Itálie vyhrála Davisův pohár! Austrálii porazila už po singlech

- Redakce

Italští tenisté slaví po dlouhých 47 letech vítězství v Davis Cupu! Ve finále, které se hrálo v neděli ve španělské Málaze, porazili Austrálii už po dvouhrách 2:0 na zápasy. Italskými hrdiny se stali Matteo Arnaldi a Jannik Sinner, kteří dokázali oba singlové zápasy vyhrát.

V historii Davisova poháru se Itálie až do letoška dostala do finále sedmkrát. Zvítězila pouze jednou v roce 1976. Poslední neúspěšný boj o salátovou mísu pak Italové absolvovali v roce 1998, kdy ve finále padli se Švédy.

Letos se Italové prodrali do finále mužské soutěže po dlouhých 25 letech a ukončili své sedmačtyřicetileté čekání na triumf. Poté, co v předchozích dvou kolech dokázali vyřadit Nizozemsko a favorizované Srbsko shodně 2:1 na zápasy, tak ve finále porazili Austrálii už po singlech 2:0!

První bod na konto italského daviscupového týmu vybojoval Matteo Arnaldi v souboji dvojek. Australana Alexeie Popyrina porazil po dvou hodinách a 27 minutách poměrem 7:5, 2:6 a 6:4.

Arnaldi byl od druhého dějství paradoxně horším hráčem, Popyrin ale v rozhodující sadě postupně zahodil hned osm brejkbolů, aby pak za stavu 4:5 selhal při vlastním podání, při němž si jinak vedl o poznání lépe než soupeř.

Následovalo utkání jedniček, ve kterém byl velkým favoritem čtvrtý hráč světa Jannik Sinner. A na kurtu se to potvrdilo, když Alexe de Minaura porazil za pouhých 82 minut 6:3, 6:0.

Sinner v utkání neztratil ani jednou podání a na returnu se prosadil hned pětkrát. V prvním setu obral soupeře o servis ve třetím a devátém gemu, ve druhém dějství pak Australanovi nadělil za pouhých 36 minut kanára.

A spolu se svými parťáky z týmu mohl začít slavit obrovský úspěch italského tenisu.

Davis Cup, Málaga
Finále
Austrálie – Itálie 0:2
Alexei Popyrin (40.) – Matteo Arnaldi (44.) 5:7, 6:2, 4:6
Alex de Minaur (12.) – Jannik Sinner (4.) 3:6, 0:6
Ebden, Purcell – Bolelli, Sonego zrušeno