Patnácté finále, patnáctý titul! Brenda Fruhvirtová si udržela stoprocentní bilanci i v Guadalajaře

- Petr Sumbal

Loni slavila Brenda Fruhvirtová titul osmkrát, letos zatím sedmkrát. Dohromady to dělá patnáct titulů, ale i patnáct finálových účastí na turnajích ITF. Šestnáctiletá česká tenistka totiž ještě ve své profesionální kariéře nikdy nepoznala pachuť finálové porážky. Naposledy zvedla nad hlavu trofej pro vítězku turnaje v sobotu, když opanovala finále turnaje ITF W40 v mexické Guadalajaře.

Česká teenagerka byla od začátku turnaje jeho jasnou favoritkou. Patřila jí role nasazené jedničky a tu bezezbytku naplnila. Ve třech z pěti utkání mexického turnaje nadělila svým soupeřkám kanára a v žádném utkání neztratila více než čtyři gemy.

Suverénní tažení zakončila jedna z nejtalentovanějších tenistek světa ve finále turnaje dotovaného 40 tisíci dolary, v němž si poradila s o dvanáct let starší tenistkou z Ukrajiny Valerijí Strachovovou poměrem 6:1, 6:3.

Jedinou komplikací v utkání bylo, když Fruhvirtová neudržela ve druhé sadě vedení 3:1 a dovolila Strachovové srovnat na 3:3. V koncovce ovšem znovu dominovala a zápas zakončila na returnu, když dokázala popáté prorazit servis Strachovové.

Sobotní výhrou natáhla mladší ze sesterského dua Fruhvirtových svou vítěznou sérii už na deset utkání, protože titul slavila i před dvěma týdny v řeckém Heraklionu.

Česká tenistka již začíná pomalu pokukovat po elitní stovce světového žebříčku. Momentálně jí patří 119. příčka a díky titulu z Guadalajary se může těšit, že se její konto rozroste o dalších sedmdesát bodů. V příštím vydání by se měla posunout na nové maximum v podobě 109. příčky.

Mezi hráčkami mladšími osmnácti let je na tom ve světovém žebříčku lépe už jen stejně stará Mirra Andrejevová, které patří 57. příčka. Třetí místo pak v tomto pořadí patří další Češce, o rok starší Sáře Bejlek, jíž náleží 134. místo.

W40 Guadalajara City (ženy, MEX, 40 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (119.) – Valerija Strachovová (UKR, 309.) 6:1, 6:3