Lehečka lituje dvou momentů a returnu, Pavlásek uznal kvality soupeřů

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MÁLAGY – Pouhopouhé dva míčky chyběly českým reprezentantům k postupu do semifinále Davis Cupu. Jiří Lehečka dlouho vedl nad Alexem de Minaurem, nakonec ale se světovou dvanáctkou padl ve třech setech. Lehečka poté v rozhodujícím deblu nestačil po boku Adama Pavláska na elitní dvojici Matthew Ebden, Max Purcell (4:6, 5:7).

Prohra se ctí. Tak by se dalo zhodnotit snažení českých tenistů ve čtvrtfinále Davis Cupu proti silným Australanům. Na vítězství Tomáše Macháče bohužel nedokázal navázat ani Jiří Lehečka, ani deblová dvojice Lehečka, Adam Pavlásek.

„Teď se mi to těžko hodnotí, ale jsem rád, že po pauze, kdy jsem byl zraněný, jsem byl schopný odehrát s dvanáctým hráčem na světě velice slušné tři sety,“ pravil na noční tiskové konferenci posmutnělý Lehečka.

Dvaadvacetiletý Čech zdůraznil dva momenty, ve kterých se projevilo, že Alex de Minaur je o kousek lepším hráčem. Za stavu 6:4 a 5:4 při svém podání zbytečně zkazil úvodní míček gemu. Posléze nevyužil při skóre 3:2 a 40:0 ve třetí sadě tři brejkboly v řadě.

„To byly ty momenty, kde se ukázalo, kdo je zkušenější. Jinak to byl super zápas, oba jsme hráli slušnou úroveň a dobrý tenis,“ poznamenal k porážce 6:4, 6:7(2) a 5:7 Lehečka.

Zatímco v souboji jedniček měl český mladík velkou šanci na výhru, závěrečná čtyřhra byla navzdory výsledku 4:6 a 5:7 jednoznačnou záležitostí pro excelentně hrající Australany Maxe Purcella a Matthewa Ebdena. Vítězové loňského Wimbledonu nenabídli Lehečkovi a Pavláskovi ani jeden brejkbol.

„Ebden a Purcell jsou jeden z top párů, hrají deblově. Znají se, vyhráli spolu grandslam a je vidět, že to umí, že o sobě vědí. Na náš servis se skoro pořád hrálo. Výsledek sice vypadá vyrovnaně, ale rozdíl tam byl a větší kvalita byla na jejich straně,“ zmínil deblový specialista Pavlásek.

Jeho parťák Lehečka uznal, že mu dělalo problém změnit během pouhé půlhodiny myšlení ze singlového na deblové. Například údery na střed byly pro šikovné Australany snadnou kořistí.

„Herně to z mé strany nebylo takové, jak jsme potřebovali. Bylo pro mě náročné se adaptovat na deblovou hru. Já se čtyřhru snažím hrát více singlově, soustředit se na return a servis, ale return mi nefungoval. Nechal jsem tam všechno a snažil se, ale byl jsem nejhorší na kurtu. Na těchto turnajích se ukazuje, že mít deblový pár je klíčové,“ upřímně doplnil Lehečka.

Čtvrtfinále Davis Cupu, Málaga
Česko – Austrálie 1:2
Tomáš Macháč (78.) – Jordan Thompson (56.) 6:4, 7:5
Jiří Lehečka (31.) – Alex De Minaur (12.) 6:4, 6:7(2), 5:7
Lehečka, Pavlásek – Ebden, Purcell 4:6, 5:7


Galerie