Malé Finsko ve Španělsku. V Málaze hnaly Suomi za postupem tisíce fanoušků

- Michal Hladký

Je za námi teprve první hrací den Davisova poháru, už teď by ale příběh letošního ročníku vydal na celou knihu. Finští fanoušci doslova zaplavili španělskou Málagu a dohnali své reprezentanty k senzačnímu postupu přes Kanadu. „Cítím se jako ve Finsku,“ pochvaloval si Otto Virtanen, hlavní hrdina úterního čtvrtfinále.

Málokdo očekával, že by Finové mohli vůbec projít finálovou skupinou Davisova poháru. Obzvlášť poté, co podlehli 1:2 Nizozemsku. Avšak ani to tenisty ze země tisíců jezer nezastavilo, v následujících duelech udolali Chorvatsko i USA a překvapivě proklouzli do vyřazovací fáze.

Ve čtvrtfinále na Suomi čekal další tvrdý oříšek v podobě Kanady. K tomu před začátkem utkání přišel nepříjemný direkt, týmová jednička Emil Ruusuvuori nemohl kvůli zranění nastoupit. Do boje tak musel vyrazit Patrick Kaukovalta, až 782. hráč světového žebříčku. Favorizovaného Milose Raonice potrápil, nakonec mu ale podlehl po setech 3:6, 5:7.

Pak se začaly dít věci. Otto Virtanen nejdříve přehrál Gabriela Dialla 6:4, 7:5, načež po boku Harriho Heliovaary porazil kanadské duo Galarneau, Pospisil výsledkem 7:5, 6:3. Finové vůbec poprvé v historii postoupili mezi nejlepší čtveřici týmů Davisova poháru.

Obrovské zadostiučinění musel cítit po proměněném mečbolu nehrající finský kapitán Jarkko Nieminen. Ten za svou zemi nastupoval jako aktivní tenista mezi lety 1999 až 2016, dohromady v nejprestižnější týmové soutěži nastřádal neuvěřitelných 90 startů. „Jsou to momenty, které si jednoduše zapamatuji do konce života. Tým máme úžasný. Ale není čas slavit, turnaj pokračuje,“ uvedl na pozápasové tiskové konferenci.

Výběr Suomi mohla těšit famózní atmosféra, kterou v Málaze vytvořili jeho příznivci. Město Fuengirola, jež se nachází asi 30 kilometrů od dějiště finálového turnaje, se může pyšnit druhou největší finskou komunitou na světě. A právě odtud vyrazilo podpořit své oblíbence čtrnáct zaplněných autobusů, další tisícovka fanoušků pak přiletěla přímo z Finska.

„Tohle je důvod, proč hrajeme tenis. Pro emoce. A tohle byl jeden z dnů, kdy jsem cítil ty nejsilnější v kariéře. A musím říct jedno tajemství, s Ottem jsem do úterního zápasu ani jednou nehrál. Ani jednu výměnu,“ pobavil Harri Heliovaara, vítěz letošního US Open ve smíšené čtyřhře.