Vydařená sobota. Rikl a Šmejkalová slaví deblové tituly na okruhu ITF

- Jan Vojkůvka

Sobotní tenisový program přinesl titulové radosti hned dvěma českým tenistům. Na turnajové trofeje na okruhu ITF dosáhli Patrik Rikl a Amélie Šmejkalová. Pro osmnáctiletou Češku se navíc jedná o vůbec první profesionální titul kariéry.

Osmnáctiletá Šmejkalová, která to mezi juniorkami dotáhla na 30. místo světa a slavila celkem devět deblových trofejí, na své výkony z juniorského okruhu dokázala navázat tento týden i mezi profesionálkami. Na patnáctce v tuniském Monastiru spojila síly s Brazilkou Anou Candiottovou a společně prolétly turnajem bez ztráty setu.

Nasazené čtyřky po dominantních výkonech v předchozích třech kolech dokázaly ustát i nejnáročnější zkoušku v podobě sobotního finále, v němž švédsko-německou dvojici Julitu Sanerovou a Marii Vogtovou porazily 7:5, 6:3.

V prvním setu prohrávaly 1:3, skóre ovšem dokázaly otočit. Za stavu 5:4 sice nedopodávaly a ztratily v desátém gemu už potřetí podání, ale brejkem hned v další hře se nasměrovaly zpět do vedení a úvodní sadu záhy dopodávaly. Ve druhém setu pro změnu Candiottová se Šmejkalovou neudržely vedení 3:1, ale od stavu 3:3 dokázaly dvakrát prorazit soupeřkám podání a mohly se začít radovat z triumfu.

Rikl vyhrál v Antalyi
Patrik Rikl tento týden startoval na pětadvacítce v turecké Antalyi, kde ve čtyřhře hrál společně s Němcem Timem Stodderem. Česko-německý pár prožil v deblu fantastický týden a prosvištěl za turnajovým titulem bez ztráty setu.

Rikl, jenž vyhrál už svůj desátý titul na okruhu ITF, k čemuž má z této sezony v držení rovněž první trofej z challengeru v italské Ortisei, dokázal ve finále společně se Stodderem vyzrát na nasazené jedničky z Rumunska.

Turnajové trojky porazily Mirceu-Alexandra Jecana a Dana Alexandra Tomescua 6:4, 6:2, když v prvním setu dvakrát zdárně stáhly ztrátu brejku a o vítězství rozhodly v desátém gemu. Druhý set už měli Rikl se Stodderem plně pod kontrolou, jelikož soupeřům nenabídli ani jeden brejkbol a sami se prosadili na returnu dvakrát.