Nedostatek talentu nahradil velkou dřinou. Bývalý 33. hráč světa ukončí na Australian Open kariéru

- Jan Vojkůvka

Čtyřiatřicetiletý Australan John Millman se rozhodl pro ukončení kariéry. Svůj poslední zápas odehraje příští rok na domácím grandslamu v Melbourne. Vítěze jednoho turnaje ATP v Astaně trápí dlouhodobě zdravotní problémy, kvůli kterým už letos vynechal drtivou část sezony.

Millman nebyl nikdy nějakým supertalentovaným tenistou. Jak sám řekl australským médiím, co si nevydřel a strojově nenaučil tvrdými tréninkovými dávkami, to ve svém repertoáru neměl. A přál by si, aby na něho tenisová veřejnost vzpomínala jako na velkého dříče, který svou pílí dokázal prorazit.

„Pocházím ze skromných poměrů, z tvrdě pracující rodiny. Rozhodně jsem nebyl nějakým úžasným juniorem,“ citují Millmana australská média. „Ale pracoval jsem na sobě a měl stanovené cíle. Udělal jsem všechno možné, abych ze sebe vymačkal to nejlepší jako z citronu. Doufám, že lidé viděli, že jsem ze sebe vydal všechno.“

Pracovitost se Millmanovi vyplatila. Vyhrál v roce 2020 turnaj ATP v Astaně, slavil také vítězství na 12 challengerech a během kariéry vystoupal až na 33. místo světa. Hned na třiceti grandslamech startoval v hlavní soutěži a největšího úspěchu dosáhl v roce 2018 na US Open, kde porazil Rogera Federera a probojoval se do čtvrtfinále.

„Jsem šťastný, že jsem si mohl splnit sen a být profesionálním tenistou. Bylo to vzrušující. Na kurtu jsem zažil nějaké opravdu výjimečné chvíle,“ usmíval se Millman.

Vše ale jednou musí skončit. Byť je Millman ve věku, kdy by ještě mohl hrát, tělo mu to nedovolí. Kvůli zdravotním obtížím odehrál letos jen pět turnajů. Od února až do srpna byl mimo hru a po kvalifikaci US Open se zase z okruhu stáhnul.

„Mé tělo je rozbité. Byla to fantastická kariéra, ale jsem připraven zkusit něco jiného,“ prohlásil Australan, který si ještě zahraje na lednovém United Cupu a následně na Australian Open, kde prožije svou derniéru.

„Pokud jde o způsob, jakým hraji, musím být prostě neustále v zápřahu a hrát 11 měsíců ročně a toho už prostě nejsem schopen,“ přiznal Millman. „Stále mohu hrát na vysoké úrovni, ale ne denně. Tělo mi to nedovolí. Všechny ty roky fyzické dřiny na kurtu mě dohnaly,“ uzavřel.