Končí těsně pod vrcholem. Juniorská reprezentace v BJK Cupu prohrála ve finále s Američankami

- Jan Vojkůvka

České tenistky v juniorském Billie Jean King Cupu ve španělské Córdobě skončily těsně pod vrcholem. V nedělním finále byly nad síly Laury Samsonové, Aleny Kovačkové a Elišky Forejtkové Američanky, které o svém vítězství v týmové soutěži rozhodly už po dvouhrách.

Český juniorský BJKC tým se prezentoval ve Španělsku výbornými výkony a dlouho usiloval o to, aby navázal na obrovský úspěch svých krajanů v juniorském Davis Cupu. Minulý týden se totiž v Córdobě hrála také týmová soutěž chlapců a pro titul si tehdy dokráčeli Maxim Mrva, Jan Kumstát a Martin Doskočil.

Základní skupinou prosvištěly české dívky nejsuverénnějším možným způsobem. Postupně porazily 3:0 na zápasy Lotyšsko, Kanadu a Austrálii a do čtvrtfinále postoupily z prvního místa.

Po volném dni, který Češky využily k navštívení dospělé reprezentace v Seville, na ně čekalo ve čtvrtfinále Japonsko. I tentokrát dokázaly české tenistky rozhodnout o své výhře už po singlech, stejně jako v sobotu v semifinále proti silným Britkám.

Až v nedělním finále se Spojenými státy se nepovedlo na předchozí suverénní jízdu turnajem navázat. V první dvouhře Alena Kovačková podlehla za hodinu a devět minut Tyře Grantové po setech 4:6, 1:6, což byla vůbec první dílčí singlová porážka českých děvčat během BJK Cupu.

O vyrovnání se následně marně snažila Laura Samsonová, který svedla s Ivou Jovicovou hodinu a 43 minut trvající souboj, na jehož konci se musela smířit s porážkou 1:6, 5:7.

V Córdobě se tak zopakoval scénář z finále loňského juniorského BJK Cupu. I v roce 2022 totiž český tým prohrál ve finále se Spojenými státy. Tehdy se marně o trofej pokoušely Tereza Valentová, Lucie Urbanová a Magdaléna Smékalová.

Češky však potvrdily, že dlouhodobě patří do absolutní špičky v dívčím tenise. Počtvrté v řadě se totiž dokázaly prokousat až do finále. V roce 2021 pak dokonce slavily titul, když Brenda Fruhvirtová, Nikola Bartůňková a Sára Bejlek porazily ve finále Japonsko.