Zlatý úspěch chlapců ve Španělsku! Junioři vyhráli Davis Cup

- Jan Vojkůvka

Český juniorský daviscupový výběr si podmanil španělskou Córdobu! Trojlístek Maxim Mrva (na snímku), Jan Kumstát a Martin Doskočil dokázal po šesti letech navázat na úspěch svých krajanů a vyhrát juniorský Davis Cup. Ve finále Češi porazili Itálii 2:1 na zápasy, když o prvenství rozhodli ve čtyřhře.

Naposledy se junioři z České republiky radovali z titulu v Davis Cupu v roce 2017. Tehdy dokázalo trio Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek a Andrew Paulson dokráčet do finále, v němž porazilo Spojené státy už po singlech.

Čeští tenisté proklouzli do letošního finále se ztrátou jediné kytičky. Pouze v semifinále totiž prohráli jeden dílčí zápas a Španělsko porazili 2:1. Jinak odehráli prakticky bezchybný turnaj, když v základní skupině porazili Nizozemsko (3:0), Maroko (3:0) a Brazílii (3:0), načež ve čtvrtfinále vyřadili Velkou Británii (2:0).

Hlavní zodpovědnost za výsledky padala na bedra Jana Kumstáta a Maxima Mrvy, kteří odehráli drtivou většinu singlových zápasů. Třetí do party, Martin Doskočil, ale rozhodně nezůstal pozadu! Na turnaji si připsal výhru ve dvouhře proti Nizozemsku a hned tři vítězství v deblu.

Finálové klání zahájil Kumstát soubojem s Andreou De Marchim, na kterého ale nedokázal najít recept. Italové se dostali do vedení 1:0 po vítězství De Marchiho 6:4, 7:6(5) a Češi čelili stejné situaci jako v sobotu se Španělskem. I v semifinále totiž první zápas prohráli a museli otáčet skóre.

A stejně jako proti Španělsku, tak i proti Itálii se to povedlo! Ve druhém singlu sice Mrva ztratil úvodní sadu s Federicem Cinou, ale dokázal zmobilizovat své síly a vývoj střetnutí otočil. Výhrou 3:6, 6:3, 6:2 si vynutil rozhodující čtyřhru.

Do závěrečného deblu naskočili Mrva s Kumstátem proti Cinovi s De Marchim a poměrně svižné utkání dokázali urvat na svou stranu v poměru dvakrát 6:4. Rozhodli tím o tom, že juniorský Davis Cup vyhráli Češi potřetí v samostatné historii.


Galerie