Pohár BJK: Krejčíková se Siniakovou v deblu rozhodly o postupu Češek do semifinále

- Redakce

Český BJKC tým si v pátek zajistil postup do semifinále Billie Jean King Cupu! V souboji se Spojenými státy dokázaly české tenistky zvítězit 2:1 na zápasy, když o své výhře rozhodly v závěrečném deblu. Postupový bod zajistila sehraná dvojice Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které porazily Danielle Collinsovou a Taylor Townsendovou 6:3, 7:5! Češky v sobotu čeká Kanada. Ve druhém semifinále si spolu zahrajou Slovinky a Italky.

Páteční skupinové utkání mezi Českem a Spojenými státy nabídlo dramatickou podívanou. Po singlech bylo skóre střetnutí vyrovnané 1:1, když na porážku Kateřiny Siniakové s Danielle Collinsovou reagovala Markéta Vondroušová drtivým vítězstvím nad Sofií Keninovou. Rozhodnout tak musela čtyřhra, která lépe vyšla české dvojici Krejčíkové se Siniakovou.

Klíčový postupový bod Češky vybojovaly za hodinu a 26 minut boje i zásluhou 30 vítězných úderů, čímž Američanky Collinsovou a Townsendovou zcela zastínily. Americké duo totiž trefilo v utkání jen 12 vítězných míčů.

První set měl český pár plně pod kontrolou. Brejky v prvním a sedmém gemu si vypracovaly Krejčíková se Siniakovou jasné vedení a mrzet je nemusela ani ztráta podání v osmé hře. Hned v dalším gemu totiž znovu uspěly na returnu a získaly úvodní dějství na svou stranu.

Druhý set nabídl o poznání větší drama. V prvních čtyřech gemech si všechny hráčky prohrály podání a Američanky pak v sedmé hře uskočily do vedení 4:3. Češky však okamžitým rebrejkem opět srovnaly a koncovka už patřila jim. Ve dvanáctém gemu se povedlo Krejčíkové se Siniakovou prorazit podání Townsendové a rozhodnout o tom, že si český tým zahraje v sobotu s Kanadou o postup do finále.

„Byl to náročný duel, emoce na konci byly obrovské. Utkání bylo opravdu těžké. Amerika má spoustu kvalitních hráček, mohla nasadit kteroukoliv z nich. Ale my jsme hrály dobře, předvedly jsme kvalitní výkon,“ okomentovala souboj Krejčíková. „Za vítězstvím nás hnali i diváci. Moc si vážím toho, že jich za námi jezdí tolik,“ dodala Siniaková.

Siniakové duel s Collinsovou nevyšel
Souboj se Spojenými státy zahájila Kateřina Siniaková porážkou 3:6, 2:6 s Danielle Collinsovou, která byla lepší hráčkou od osmého gemu první sady.

Sedmý gem, ve kterém Collinsová podávala, totiž mohl zcela změnit průběh střetnutí, jenže Siniaková nevyužila ani jeden ze tří brejkbolů. Collinsová hned vzápětí v osmé hře prorazila své soupeřce podání, úvodní dějství dopodávala a ve druhém setu už drama nepřipustila.

Collinsová Siniakovou, která v utkání trefila 13 vítězných úderů a zaznamenala 25 nevynucených chyb, už k dalšímu brejkbolu nepustila a naopak brejky ve třetím a sedmém gemu rozhodla o svém vítězství.

Vondroušová deklasovala Keninovou
O vyrovnání skóre zápasu se postarala Markéta Vondroušová, která předvedla v souboji s Američankou Sofií Keninovou parádní výkon a svou soupeřku rozdrtila za hodinu a 12 minut po setech dvakrát 6:1.

Vondroušová měla utkání pod kontrolou v podstatě od prvního gemu zápasu. V prvním setu se Keninová prosadila jednou na returnu v šesté hře, ve druhém setu pak udržela americká hráčka poprvé a naposledy své podání rovněž v šesté hře.

Vondroušová si k vítězství pomohla 16 vítěznými údery a zaznamenala jen 14 nevynucených chyb. Výkon Keninové naopak doslova srazilo ke dnu 34 nevynucených chyb, s čímž nemohla pomýšlet na úspěch.

„Výsledek vypadá jasněji, než jaký zápas ve skutečnosti byl. Důležitý byl gem na 3:0 ve druhém setu. Kdyby se chytla, mohlo se utkání ještě zamotat. Výsledek je pro ni docela krutý, hrály jsme dobré výměny a dost se tahaly,“ nechala se slyšet Vondroušová.

Slovinky postoupily do semifinále
Prvním zápasem o postup do semifinále během pátečního programu byl souboj v rámci skupiny B mezi Kazachstánem a Slovinskem. Tento duel začal lépe pro evropskou zemi, když Kaja Juvanová nepřipustila překvapení s deblistkou Annou Danilinovou, které povolila jediný gem (6:1, 6:0). Slovinky byly následně set od postupu do semifinále, Tamara Zidanšeková ale musela zápas s Julií Putincevovou za stavu 6:2 a 2:6 skrečovat.

O vítězkách skupiny B rozhodla až závěrečná čtyřhra, a přestože v ní Kazachstán zvítězil, nakonec přesto na turnaji končí. Výhra 2:6, 6:4, 10:7 Danilinové s Kulambajevovou nad Erjavecovou a Miličovou totiž na první místo ve skupině B nestačila.

Slovinky, Kazachstánky i Australanky měly po všech odehraných zápasech jedno vítězství a skóre 3:3. O postupujícím týmu do semifinále rozhodl poměr setů a tuto bilanci měly nejlepší Slovinky, které se mohou těšit na sobotní play-off, ve kterém se utkají s Itálií.

Ve skupině D se hrálo o konečné druhé místo, které nakonec ukořistila Francie po vítězství 3:0 nad Německem. Francii poslala do vedení Clara Burelová. V divokém střetnutí, které nabídlo hned dvanáct ztracených podání, zdolala 6:4 a 6:3 Jule Niemeierovou. Ve druhé dvouhře vedla zkušená Tatjana Mariaová nad Varvarou Gračovovou po čtvrt hodině 3:0, vinou zdravotních problémů se ale rozhodla zápas skrečovat. V závěrečné čtyřhře pak vyhrály Garcíaová s Mladenovicovou nad Niemeierovou a Siegemundovou.

Program 4. hracího dne

Skupina D
Francie – Německo 3:0
Clara Burelová (61.) – Jule Niemeierová (162.) 6:4, 6:3
Varvara Gračovová (44.) – Tatjana Mariaová (57.) 0:3 skreč Mariaová
Garcíaová, Mladenovicová – Niemeierová, Siegemundová 5:7, 6:3, 10:1

Skupina B
Kazachstán – Slovinsko 2:1
Anna Danilinová (814.) – Kaja Juvanová (104.) 1:6, 0:6
Julia Putincevová (69.) – Tamara Zidanšeková (100.) 2:6, 6:2 skreč Zidanšeková
Danilinová, Kulambajevová – Erjavecová, Miličová 2:6, 6:4, 10:7

Skupina A
Česko – USA 2:1
Kateřina Siniaková (45.) – Danielle Collinsová (55.) 3:6, 2:6
Markéta Vondroušová (7.) – Sofia Keninová (33.) 6:1, 6:1
Krejčíková, Siniaková – Collinsová, Townsendová 6:3, 7:5

Skupina C
Španělsko – Polsko 2:1
Rebeka Masárová (65.) – Katarzyna Kawaová (207.) 2:6, 6:3, 6:2
Sara Sorribesová Tormová (50.) – Magda Linetteová (24.) 7:6(5), 6:3
Bassolsová, Bucsaová – Kawaová, Kubkaová 0:6, 7:6(2), 3:10