Pohár BJK: Dokonalý začátek! Češky porazily Švýcarsko 3:0 na zápasy

- Redakce

Finálový turnaj letošního Poháru Billie Jean Kingové je tady! Hned v první hrací den byla v akci i česká družina vedená kapitánem Petrem Pálou, která vyzrála v Seville na loňské šampionky ze Švýcarska poměrem 3:0 na zápasy. Linda Nosková zapsala na české konto první bod, když v souboji dvou teenagerek vydřela třísetovou výhru nad Céline Naefovou. Marie Bouzková posléze přehrála zkušenou Viktoriji Golubicovou ve dvou setech. Českou dominanci potvrdily v závěrečném deblu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Slovinky porazily v úvodním utkání poměrem 2:1 Austrálii, jež se loni probojovala až do finále.

Nosková vydřela premiérovou výhru
Linda Nosková (41.) si připsala vítěznou premiéru v Poháru Billie Jean Kingové! Osmnáctiletá Češka porazila ve španělské Seville stejně starou Švýcarku Céline Naefovou (139.) po dvou a půl hodině boje 7:6(2), 4:6 a 6:4.

Nosková odskočila v první sadě do vedení 4:1, a přestože náskok ztratila, v tiebreaku od začátku dominovala. Česká reprezentantka měla ve druhém dějství tři brejkboly, ani jeden ale nevyužila. Naopak Naefová udeřila na returnu v klíčovém desátém gemu a vynutila si rozhodující set.

V něm Nosková prohrávala už 1:4 a posléze 3:4 a 0:30 při svém podání, ziskem pěti gemů v řadě si však zajistila vítězství a poslala český tým do vedení 1:0 na zápasy. Naefová měla v závěrečném gemu ještě brejkbol na 5:5, Nosková ho ale odvrátila agresivní hrou. Švýcarce nepomohlo k úspěchu ani deset es.

„Někdy je těžké si uvědomit, že mi je teprve osmnáct a jsem tady. Spousta lidí kolem mě to bere jako samozřejmost. Ani já si někdy neuvědomuju, kde se právě nacházím, jak důležitý zápas hraju. Teď jsem trochu unavená, byl to první zápas po dlouhé době. Ale po vítězství je na tom člověk vždy psychicky dobře, takže ani únavu nevnímám. Hlavně jsem ráda, že jsem přinesla první bodík,“ nechala se slyšet Nosková.

Bouzková přinesla Češkám druhý bod
České tenistky si zajistily vítězství nad Švýcarskem už po úvodních dvouhrách! Na Lindu Noskovou navázala Marie Bouzková (34.), která ve svém utkání vyřídila Viktoriji Golubicovou (84.) po hodině a 44 minutách poměrem 6:4, 6:4.

Do zápasu vstoupila lépe zkušená Švýcarka, jež ale v první sadě nevyužila vedení 2:0 ani 4:3 s brejkem. Ve druhém setu si fanoušci museli počkat na brejk až do závěrečného gemu, kdy na returnu uspěla Bouzková. Tím i celé utkání uzavřela.

„Je to skvělý pocit takhle vybojovat druhý bod. Začala jsem nervózněji, poté jsem se ale vrátila ke své hře. Chtěla jsem navázat na Lindu a jsem strašně ráda, že se mi to podařilo. Nemohlo to dopadnout lépe,“ těšilo Bouzkovou.

Češky tak oplatily svým tradičním soupeřkám ze Švýcarska dvě porážky z předchozích finálových turnajů BJKC v letech 2021 (Praha, základní skupina) a 2022 (Glasgow, semifinále).

Krejčíková se Siniakovou zařídily třetí bod
Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se dočkaly první společné výhry v Poháru Billie Jean Kingové. České hvězdy zpečetily vítězství nad Švýcarskem v základní skupině A, když na závěr úterního programu přehrály dvojici Viktorija Golubicová, Jil Teichmannová 7:6(3) a 6:2.

V prvním setu měly obě dvojice šance na returnu, ty ale zůstaly nevyužity, a tak musel rozhodnout až tiebreak. V něm uspěly favorizované Češky, které posléze bez potíží získaly i druhý set.

„Jsem ráda, že jsme mohly nastoupit. A vzhledem k tomu, že jsme přiletěly včera večer, jsme podaly docela kvalitní výkon. Věřím, že to zopakujeme i v příštím zápase,“ řekla po konci duelu Krejčíková. „Volné dny nám teď určitě pomohou. Po takové cestě nebylo jednoduché hned hrát,“ dodala Siniaková.

Program 1. hracího dne

Skupina A
Švýcarsko – ČESKO 0:3
Céline Naefová (139.) – LINDA NOSKOVÁ (41.) 6:7(2), 6:4, 4:6
Viktorija Golubicová (84.) – MARIE BOUZKOVÁ (34.) 4:6, 4:6
Golubicová, Teichmannová – KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ 6:7(3), 2:6

Skupina B
Austrálie – Slovinsko 1:2
Ajla Tomljanovicová (549.) – Kaja Juvanová (104.) 4:6, 1:6
Darja Savilleová (206.) – Tamara Zidanšeková (100.) 1:6, 4:6
Birrellová, Hunterová – Erjavecová, Miličová 7:5, 6:7(2), 10:5


Galerie