Musel hrát skoro do tří do rána a po 14 hodinách znovu. Sinner se raději z Paříže odhlásil

- Jan Vojkůvka

Hodně necitlivý program připravili pořadatelé Masters v Paříži dvaadvacetiletému Jannikovi Sinnerovi. Italský tenista se kvůli natahování středečního programu dostal na kurt až půl hodiny po půlnoci, skončil takřka ve tři ráno a ve čtvrtek měl už v 17 hodin nastoupit k dalšímu utkání. To však Sinner odmítl a raději se před osmifinálovým utkáním z turnaje odhlásil.

Čtvrtý hráč světa Jannik Sinner se na svůj zápas proti Mackenziemu McDonaldovi hodně dlouho načekal. Kvůli roztahanému programu v pařížské hale Bercy se na dvorec dostal až půl hodiny po půlnoci, což už samo o sobě bylo doslova šílené.

Samotný zápas pokračoval v trendu předchozích duelů a pořádně se protáhl. Ital nakonec zvítězil po dvou hodinách a 18 minutách 6:7(6), 7:5, 6:1 a postoupil do osmifinále. Hodiny v tu chvíli ukazovaly 2:48 v noci/ráno. Nelze se tedy divit tomu, že Sinner neprojevoval moc velké pocity štěstí z vítězství. Spíš byl rád, že to měl za sebou.

Radost ovšem neměl ani jeho trenér Darren Cahill, který na svém Instagramu napsal: „2:45 ráno. Za vítězství Jannika Sinnera jsem rád, ale za nulovou péči o hráče a program v Paříži nikoliv.“

Jeho slova jsou ještě lépe pochopena v kontextu, že v tu chvíli už věděl, že Sinner bude hrát osmifinále s Alexem De Minaurem ve čtvrtek od 17 hodin. Tedy zhruba 14 hodin po skončení zápasu s McDonaldem. Vzhledem k tomu, že se Ital mohl dostat do postele někdy mezi pátou a šestou hodinou ranní, tak doba na regeneraci byla opravdu až necitlivě krátká.

Obdobně to viděli i mnozí Sinnerovi kolegové z branže, kteří se připojili ke kritice pořadatelů i samotné ATP. „Bravo ATP za způsob, jak pomoci jednomu z nejlepších hráčů na světě zotavit se a být co nejlépe připravený, když dokončil svůj předchozí zápas ve 2:37(mylný časový údaj, pozn. redakce). Čtrnáct a půl hodiny na regeneraci... to je vtip,“ napsal Casper Ruud.

„Je šílené, že se turnaj o hráče vůbec nestará a ATP jen tiše přihlíží tomu, co turnaj chce! Pořád ten stejný příběh,“ přidal se Stan Wawrinka.

Ještě konkrétnější k tomu, jak může takový necitlivý program ohrozit zdraví hráče, byl Kanaďan Vasek Pospisil. „ATP se nikdy nestarala o své hráče. V roce 2018 jsem dohrál tříhodinovou bitvu v 0:45 a měl jsem hrát příští den hned ve 13:00. Nežertuji. Jediné, co řekli, bylo, že to je v rámci pravidel. Druhý den jsem si po čtyřech gemech vyhřezl ploténku, byl na operaci a byl mimo hru devět měsíců,“ uvedl.

Sinner nakonec vše vyřešil po svém. Místo toho, aby šel do zápasu s Alexem De Minaurem neodpočinutý po nepříliš kvalitním spánku a riskoval nějaké zranění, tak se raději ve čtvrtek odpoledne z turnaje odhlásil. Technicky vzato, byl pořadateli přinucen z turnaje odstoupit, pokud nechtěl zbytečně riskovat.

„S lítostí oznamuji, že se odhlašuji z dnešního zápasu v Bercy. Minulý zápas jsem dohrál, když byly skoro tři ráno a šel jsem spát až o pár hodin později. Měl jsem necelých 12 hodin na odpočinek a přípravu na další zápas,“ oznámil Sinner stroze na sociální síti X. „Musel jsem se rozhodnout správně pro své zdraví a tělo. Před sebou mám ATP Finals a Davis Cup. Na přípravu na tyto důležité události se teď soustředím,“ dodal.