Ideální šance pro Djokoviče? Srb si v Paříži může prakticky zajistit přezimování na prvním místě světa

- Jan Vojkůvka

Porážka Carlose Alcaraze ve druhém kole Masters v Paříži otevřela současné světové jedničce Novakovi Djokovičovi ideální možnost, jak přezimovat na prvním místě světa. Pokud by na francouzském turnaji dokázal získat titul, jeho náskok na Španěla by před finálovým podnikem sezony činil 1490 bodů.

Novak Djokovič strávil během kariéry na postu světové jedničky neskutečných 397 týdnů. Jen tři týdny jej dělí od pokoření zdánlivě nepokořitelné hranice 400 týdnů na prvním místě světa. To by byl milník, kterým by jen podškrtl fakt, že statisticky je nejlepším tenistou historie.

„Od dětství jsem měl dva cíle. Vyhrát Wimbledon a být světovou jedničkou,“ řekl Djokovič během tiskové konference v Paříži. Nejen, že se mu povedlo splnit oba své dětské cíle, ale dokázal toho mnohem víc. Možnost pokořit hranici 400 týdnů a poosmé být světovou jedničkou na konci roku, je zkrátka něco, co mezi muži nikdo nedokázal.

Vlastně jen mezi ženami Němka Steffi Grafová dokázala osmkrát přezimovat jako první hráčka světa. V počtu týdnů ale už s Djokovičem prohrává.

Přestože by Djokovič v případě titulu v Paříži ještě úplnou jistotu postu světové jedničky na konci roku neměl, tak vzhledem k neformě Alcaraze a faktu, že by mu stačila jen jedna výhra na ATP Finals, to s jistotou v podstatě hraničí.

Pokud přistoupíme na hru čísel, tak Carlos Alcaraz půjde do Turnaje mistrů v Turíně s 8455 body na kontě. Djokovič má momentálně 9035 bodů v živém rankingu a v případě jeho úspěšné cesty za titulem by měl před ATP Finals 9945 bodů. To dělá rozdíl 1490 bodů.

V Turíně může šampion Turnaje mistrů získat až 1500 bodů. Tyto body obdrží v případě, že ani jednou neprohraje. Pokud by tedy skutečně Djokovič došel v Paříži až pro titul, Alcaraz by musel vyhrát všechny tři zápasy v základní skupině a následně si dokráčet pro titul, zatímco Djokovič by nesměl vyhrát ani jedno utkání, případně by nesměl vůbec nastoupit.

Samozřejmě existuje také možnost, že Djokovič Masters v Paříži nevyhraje a pak bude na Turnaji mistrů stále o co reálně hrát. Djokovič, který od porážky ve finále Wimbledonu vyhrál 14 zápasů v řadě, má však ideální pozici k tomu, aby se o první místo světa už letos nenechal připravit.