Vítězná šňůra B. Fruhvirtové na ITF trvá už 20 zápasů! V Itálii zvládla nedělní dvojboj

- Jan Vojkůvka

Šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová prodloužila na turnaji ITF v italské Santa Margheritě di Pula svou vítěznou šňůru na okruhu ITF už na dvacet zápasů! V neděli zvládla jak semifinále proti Ukrajince Oleksandře Olijnykovové, tak následné finále proti Argentince Guillermině Nayaové, kterou porazila 6:4, 6:3. První nasazená vyhrála čtvrtý turnaj na okruhu ITF v řadě a celkově vybojovala už svůj pátý letošní titul.

Antukové turnaje na okruhu ITF mají v posledních měsících jednoznačnou vládkyni. Kam šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová vyrazí, tam zvítězí. Pokud si odmyslíme krátký výlet na beton do New Yorku, kde mladá česká tenistka prohrála úvodní kolo kvalifikace US Open, tak ryze na okruhu ITF World Tennis Tour nepoznala rodačka z Prahy hořkost porážky od začátku srpna.

Od srpna hrála Fruhvirtová celkem čtyři turnaje na okruhu ITF. Bez ztráty setu zvítězila na šedesátce v Hechingenu, následně na pětadvacítce v Lipsku a pak také na začátku září na čtyřicítce v Oldenzaalu. Více než měsíční pauza, kterou si po této sérii turnajů Fruhvirtová vzala, se přitom na Češce nijak výrazně neprojevila.

Tento týden se vrátila do turnajového kolotoče v letovisku Santa Margheritě di Pula na Sardinii. Sice ztratila v prvních dvou kolech dva sety, ale dál pokračovala na vítězné vlně. V sobotu zvládla dva zápasy, v neděli zvládla dva zápasy a natáhla svou vítěznou šňůru na okruhu ITF už na neuvěřitelných 20 zápasů!

Během nedělního programu napřed nasazená jednička porazila Oleksandru Olijnykovovou z Ukrajiny dvakrát 6:4. Třikrát si v utkání ztratila podání a ve druhé sadě prohrávala 1:3, se všemi obtížemi se ale dokázala znamenitě vypořádat. Zaslouženě prošla do finále, v němž na ni číhala Argentinka Guillermina Nayaová.

Byť finálový duel trval 108 minut, Fruhvirtová tentokrát žádné výraznější zvraty nepovolila. V obou sadách sice povolila Nayaové stáhnout ztrátu brejku, ale jelikož se na returnu prosadila hned pětkrát, byly úspěchy Argentinky pouze dílčí a pro výsledek zápasu nepodstatné. Rozjetá šestnáctiletá Češka nakonec zvítězila 6:4, 6:3.

Fruhvirtová, která vyhrála už pátý letošní titul (a čtvrtý na okruhu ITF v řadě), rozšířila svou sbírku singlových trofejí na 13. Tolik profesionálních titulů ještě nikdy žádná tenistka na okruhu ITF před dovršením svých 17 let neměla.

Fruhvirtová by v příštích dvou týdnech měla hrát dva turnaje kategorie ITF W40 v řeckém Heráklionu na Krétě.

Fortevillage ITF Trophy, Santa Margherita di Pula (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
Finále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (139.) – Guillermina Nayaová (ARG, 461.) 6:4, 6:3

Semifinále dvouhry
BRENDA FRUHVIRTOVÁ (139.) – Oleksandra Olijnyková (UKR, 425.) 6:4, 6:4