Turnaj mistryň rozlosován! Vondroušová je ve skupině tří grandslamových šampionek. Na koho narazí K+S?

- Petr Sumbal

Už v neděli startuje prestižní Turnaj mistryň, tradiční vyvrcholení sezóny, na které se každoročně probojuje osm nejlepších singlistek a stejný počet nejúspěšnějších deblových párů sezóny. Česko bude mít své zástupkyně v obou turnajích. Jak Markéta Vondroušová, tak i duo Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková již znají soupeřky, s nimž se utkají ve skupinové fázi.

Markéta Vondroušová (6.) se na Turnaji mistryň představí poprvé v kariéře a účast si vysloužila hlavně díky wimbledonskému titulu a konstantním skvělým výkonům po celou sezónu, mezi nimiž vyčnívají ještě třeba čtvrtfinále na US Open nebo v Cincinnati.

Los Turnaje mistryň české tenistce přidělil světovou dvojku Igu Šwiatekovou z Polska, Američanku Coco Gauffovou (3.) a Uns Džábirovou (7.) z Tuniska. Tyto čtyři hráčky tvoří skupinu s názvem Chetumal.

Se Šwiatekovou se Vondroušová v minulosti již třikrát utkala, ale ještě na ni nenašla recept a dokonce proti ní ještě neuhrála ani set. Naposledy se spolu střetly letos v Cincinnati, kde Polka vyhrála 7:6(3), 6:1. Šwiateková sice tentokrát nepůjde do Turnaje mistryň v pozici světové jedničky, jako tomu bylo loni, ale i tak má za sebou povedenou sezónu, ve které vyhrála pět turnajů včetně grandslamového Roland Garros. Do Cancúnu přijede povzbuzená čerstvým titulem z Pekingu.

Ani proti Gauffové nemá Vondroušová pozitivní bilanci, s teprve devatenáctiletou Američankou prohrála oba dosavadní vzájemné duely, nejčerstvěji letos v Montréalu hladce 3:6, 0:6. Gauffová se letos může pyšnit čtyřmi vyhranými turnaji, mezi nimiž vyčnívá titul z US Open. Od wimbledonské porážky v prvním kole je americká tenistka ve fantastické formě, zaznamenala od té doby hned 22 vítězství a jen dvě porážky.

Čtyřčlennou základní skupinu pak doplňuje Džábirová, se kterou se Vondroušová utkala už sedmkrát a z toho čtyřikrát vyhrála. Poslední tři vzájemné zápasy patřily právě české tenistce a to nejsladší vítězství se urodilo ve wimbledonském finále, kde Češka triumfovala 6:4, 6:4. Džábirová si Turnaj mistryň zajistila jako jedna z posledních, letos vyhrála turnaje v Charlestonu a v Ning-po.

Základní skupinu, ve které se Vondroušová ocitla, můžeme hodnotit jako velmi náročnou, střetnou se v ní hned tři letošní grandslamové šampionky.

Ve druhé skupině s názvem Bacalar se o dvě místenky do semifinále utkají světová jednička Aryna Sabalenková, Jelena Rybakinová (4.) z Kazachstánu, Američanka Jessica Pegulaová (5.) a Řekyně Maria Sakkariová (9.), která se na Turnaj mistryň kvalifikovala jako náhradnice za zraněnou Karolínu Muchovou.

České deblové duo Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková bylo nalosováno do skupiny Mahahual, ve které se utká postupně s Pegulaovou a Gauffovou, kanadsko-australským párem Gabriela Dabrowská, Erin Routliffeová a německo-ruskou dvojicí Laura Siegemundová, Věra Zvonarevová.

Skupina Bacalar
Aryna Sabalenková (1.)
Jelena Rybakinová (KAZ, 4.)
Jessica Pegulaová (USA, 5.)
Maria Sakkariová (GRE, 9.)

Skupina Chetumal
Iga Šwiateková (POL, 2.)
Coco Gauffová (USA, 3.)
Uns Džábirová (TUN, 6.)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (7.)

Skupina Mahahual
Gauffová, Pegulaová (obě USA)
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ
Zvonarevová, Siegemundová (GER)
Dabrowská (CAN), Routliffeová (AUS)

Skupina Maya Ka'an
Hunterová (AUS), Mertensová (BEL)
Aojamaová, Šibaharaová (obě JPN)
Schuursová (NED), Krawczyková (USA)
Melicharová-Martinezová (USA), Perezová (AUS)