VIDEO: Medveděv trefil divačku do obličeje. Diskvalifikaci se překvapivě vyhnul

- Jan Vojkůvka

Hodně zvláštní vývoj měla situace ze středečního utkání 1. kola v rakouské Vídni mezi Daniilem Medveděvem a Arthurem Filsem (6:4, 6:2). Moment, o kterém se prakticky nikde nehovoří, se dostal do povědomí díky krátkému videu, které zveřejnil na sociálních sítích tenisový blogger známý pod přezdívkou Pavvy G. Medveděv totiž ke konci zápasu odpálil míček, který zasáhl divačku za ním do obličeje.

Srbský blogger Pavvy G zveřejnil krátké video Medveděvova prohřešku ve čtvrtek na svém profilu na sociální síti X. Na záběrech je vidět, že Medveděv za stavu 6:4 a 5:1 po servisu soupeře vzteky pinknul do míčku, který se mu odrazil od zadního hrazení do rakety a od ní přímo do obličeje ženy sedící na tribuně.

„Včera Medveděv trefil míček přímo do tváře fanynky. Pravidla říkají, že je to automatická diskvalifikace a podle Medveděvovy reakce je zřejmé, že i on počítal s diskvalifikací. Ale pamatujme, že pravidla evidentně platí jen pro Novaka Djokoviče. Medveděv nedostal ani varování,“ rýpl si Pavvy G a připomněl kauzu z US Open v roce 2020.

Djokovič tehdy odpinkl míček, který zasáhl umpirovou rozhodčí do oblasti krku, za což byl diskvalifikován. V dalším příspěvku právě tuto kauzu rozvedl.

„Djokovičova diskvalifikace je známou věcí. Na co se ale zapomíná, je také až vyděračská pokuta. Byl potrestán 250 tisíci dolary na odebraných prize money, 10 tisíci za nesportovní chování a 7,5 tisíci za to, že se nezúčastnil pozápasové tiskové konference. To dohromady dělá 267 500 dolarů, což je nejvyšší pokuta v tenisové historii,“ poznamenal blogger.

Fakt, že Medveděv nedostal ani varování, může mít jednoduché vysvětlení. Záleží totiž na benevolentnosti rozhodčího a také na tom, že si soupeř nestěžoval a nepožadoval zásah supervizora. Djokovičova diskvalifikace následovala poté, co si rozhodčí stěžovala na bolesti a poukazovala na to, že nemůže dýchat.

Obdobnou situací si letos prošla japonská deblistka Miju Katová, která na Roland Garros odpinkla míček, který trefil sběračku. Ta se následně pod tlakem okolností rozplakala a rozhodčí rovněž sáhl po konzultaci se supervizorem k diskvalifikaci.

Medveděv však jakémukoliv trestu unikl. Samozřejmě, nikoho trefit nechtěl, jednalo se o nešťastnou náhodu. Stejně jako se jednalo o nešťastnou náhodu u Djokoviče v roce 2020 a u Katové na letošním Roland Garros. Zatímco oni dva však byli diskvalifikováni, Medveděv mohl ve Vídni zápas s Filsem dopodávat a po dalších dvou výhrách se probojoval už do semifinále.

„Myslím si, že měl být Medveděv diskvalifikovaný? Nikoliv. Měl ale tehdy být diskvalifikovaný Djokovič? Také ne,“ vysvětloval svůj postoj Pavvy G v sérii dalších příspěvků. „Na pozápasové tiskové konferenci Medveděva se žádný z novinářů na tento incident nezeptal a ani nezmínil, že podle pravidel měl být diskvalifikovaný. Média si myslí, že jsme hlupáci a snaží se skrývat věci, které neodpovídají jejich narativům. A teď si představte, co by se dělo, kdyby to udělal Novak,“ dodal blogger.