Los United Cupu: Český tým poznal své soupeře v základní skupině v Perthu

- Marek Bartošík

Česká tenisová reprezentace se představí také na druhém ročníku týmového United Cupu, jenž se uskuteční od 29. prosince do 7. ledna v australských městech Perth a Sydney. Parta kolem Markéty Vondroušové a Jiřího Lehečky narazí v základní skupině E na Čínu a také na Srbsko, za které by měl nastoupit i Novak Djokovič.

Český tým se dočkal přívětivějšího losu než loni, kdy v základní skupině premiérového ročníku United Cupu nejprve nestačil na pozdější šampiony ze Spojených států amerických a poté porazil silné Německo.

Markéta Vondroušová, Jiří Lehečka, Vít Kopřiva, Sára Bejlek, Miriam Kolodziejová a Petr Nouza se střetnou s nevyzpytatelnou Čínou a Srbskem, jež bude spoléhat především na světovou jedničku Novaka Djokoviče.

Majitele 24 grandslamových trofejí doplní Olga Danilovičová, které patří 119. místo v žebříčku WTA, teenager Hamad Medjedovič (107.), deblový specialista Nikola Čačič (74.), Natalija Stevanovičová (185.) a Dejana Radanovičová (261.).

V čínské sestavě se nacházejí světová osmnáctka Čchin-wen Čeng, nejlepší tamní tenista Č’-čen Čang (60.) a dále Jün-čchao Pu (168.), Fa-ťing Sun (205. v deblu) a Siao-ti Jou (211.).

Pořadatelé zkrátili hrací plán po loňské premiéře na pouhé tři zápasy: jednu mužskou a jednu ženskou dvouhru a k tomu smíšenou čtyřhru. Formát tedy bude připomínat populární Hopman Cup. Do čtvrtfinále postoupí vítězové skupin a dva nejlepší týmy na druhých místech.

Trofej budou obhajovat Američané, za které opět nastoupí i Taylor Fritz a Jessica Pegulaová. K velkým favoritům se řadí také Poláci v čele s Igou Šwiatekovou a Hubertem Hurkaczem. Řekové se můžou spolehnout na dvojici Stefanos Tsitsipas, Maria Sakkariová.

Rozlosování United Cupu 2024:
Skupina A (Perth): Polsko, Španělsko, 3. tým bude doplněn
Skupina C (Perth): USA, Velká Británie, Austrálie
Skupina E (Perth): ČESKÁ REPUBLIKA, Čína, Srbsko
Skupina B (Sydney): Řecko, Kanada, 3. tým bude doplněn
Skupina D (Sydney): Francie, Itálie, Německo
Skupina F (Sydney): Chorvatsko, Nizozemsko, Norsko