Třetí titul nevybojovala. Krejčíková ve třech setech padla s domácí jedničkou

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA 500 v čínském Čeng-čou nakonec českou šampionku mít nebude. Barbora Krejčíková v nedělním finále svedla dramatickou dvouapůlhodinovou bitvu s domácí Čchin-wen Čeng, ale nakonec v duelu plném zvratů prohrála 6:2, 2:6, 4:6. Svou třetí trofej v roce 2023 tak nedokázala vybojovat. Pro světovou čtyřiadvacítku a nejlépe postavenou čínskou hráčku na žebříčku se naopak jedná o druhý letošní titul, když před vyprodaným domácím stadionem navázala na triumf z antukového Palerma.

Do zápasu lépe vstoupila domácí tenistka, která hned v prvním gemu prorazila Krejčíkové podání. Pak ale nastal první velký zvrat, když Krejčíková dokázala od stavu 1:2 získat pět her v řadě, včetně tří servisů soupeřky, a urvat úvodní sadu na svou stranu.

V prostředním setu se naopak Krejčíkové nepovedlo navázat na výkon z předchozího dějství a nedostala se ani k jednomu brejkbolu. Čeng prorazila podání české tenistky v prvním a sedmém gemu, díky čemuž si s přehledem vynutila rozhodující sadu, ve které se duel proměnil ve strhující podívanou.

Obě hráčky si dokázaly v určitých pasážích vypracovat herní převahu, což mělo za následek, že Krejčíková dvakrát úspěšně stáhla manko brejku. České tenistce se ovšem nepovedlo ani jednou prokousat do vedení, což se nakonec ukázalo jako rozhodující.

Když totiž v osmém gemu dorovnala na 4:4, hned v další hře opět přišla o podání a tentokrát už odpověď na brejk soupeřky nenašla. Čeng si pomohla dvěma esy z celkem deseti, jichž v utkání dosáhla, a čistou hrou zápas dopodávala.

Krejčíkovou postup do finále v Čeng-čou vynese na 13. místo světa. Čchin-wen Čeng se po zisku titulu posune na 19. pozici.