Alcarazovi dochází šťáva. V Šanghaji ztroskotal už v osmifinále

- Jan Vojkůvka

Carlos Alcaraz se po vyřazení v semifinále US Open stále nemůže dostat do formy. Po porážce v semifinále turnaje v Pekingu ztroskotal na Masters v Šanghaji dokonce už v osmifinále! Nad jeho síly byl Bulhar Grigor Dimitrov, nad nímž sice mladý Španěl vedl 1:0 na sety, ale nakonec padl 7:5, 2:6, 4:6.

Alcaraz v této sezoně poměrně šetří turnaji. I s Hopman Cupem absolvoval v Šanghaji svou teprve šestnáctou akci sezony a pracuje s turnajovým kalendářem i přes mladý věk výborně. Aby dostatečně zregeneroval, dokonce vynechal Davis Cup, kvůli čemuž nakonec Španělsko vypadlo už v základní skupině.

I tak ovšem Alcaraz ve středu odehrál už svůj 74. singlový zápas v sezoně. Na šesti turnajích si totiž došel pro titul, na řadě dalších postoupil do finále či semifinále. A tak není divu, že s ohledem na jeho náročný herní styl a spoustu odehraných zápasů se únava už stihla nastřádat.

Dvacetiletý Španěl navíc marně hledá ztracenou formu. Už semifinále na US Open nabídlo pohled na dost unaveného tenistu, který byl jen stínem svého vlastního já z průběhu ročníku. V Pekingu se sice vrátil do hry poměrně čerstvý, ale postupem času se jeho šťáva začala opět vytrácet a následovala další porážka v semifinále.

A v Šanghaji? Alcarazovy výkony proti Gregoirovi Barreremu a Danielovi Evansovi byly utrápené, spíš na sílu. Lehkost, s jakou hrál například v první polovině sezony, se u něho hledala marně. Vše pak vygradovalo v zápase s Grigorem Dimitrovem v osmifinále.

Alcaraz už v prvním setu prohrával 3:5, ale ještě se dokázal zachránit a strhnul úvodní dějství na svou stranu. Od druhé sady však byl pouze do počtu. V dalších dvou setech si nevypracoval ani jeden brejkbol, třikrát ztratil podání a nečekaně na čínském turnaji skončil.

Pravda, Dimitrov hrál parádně, ale Alcaraz opět potvrdil, že něco je s ním v posledních týdnech v nepořádku.

Aktuální světová dvojka se však rozhodla, alespoň prozatím, že pauzou a potrénováním svou situaci řešit nechce. Alcaraz touží po tom, aby přezimoval jako světová jednička a svůj kalendář má v závěru roku nabitý. Momentálně je přihlášen hned příští týden do Tokia, následně do Basileje a na konci října na Masters do Paříže. A pak už bude následovat Turnaj mistrů.

Pokud má ovšem Alcaraz v závěru sezony skutečně problémy s energií, může se klidně stát, že kvůli nabitému programu bude nečekaných porážek ještě o poznání víc.