Druhý titul ve dvou týdnech! Macháč ve finále neztratil servis, dál bude stoupat žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Český tenista Tomáš Macháč je na francouzských challengerech k nezastavení! Finalista zářijového turnaje v Cassisu a vítěz akce z minulého týdne v Orleans vyhrál druhý titul ve dvou týdnech, když v Mouilleronu-Le-Captif porazil v nedělním finále Brita Arthura Feryho 6:3, 6:4 za pouhých 78 minut! V živém žebříčku se Macháč vyšvihl už do osmé desítky.

Forma jako hrom! Tomáš Macháč nenašel spolu s Davis Cupem přemožitele už dvanáct zápasů. Z posledních 17 zápasů jich pak vyhrál 16, od začátku září jej porazil pouze ve finále v Cassisu Ital Mattia Bellucci.

V Mouilleronu-Le-Captif výkony českého tenisty rostly s každým zápasem. Zatímco v úvodním kole ztratil jeden set, v osmifinále už povolil Francouzovi Herbertovi dotáhnout jen jedno dějství do tiebreaku. A od té chvíle neprohrál více než sedm gemů za utkání. Stejně jako ve finále s Britem Ferym.

Macháče ve finále zdobilo především kvalitní podání. Kromě toho, že si pomohl řadou přímých bodů a trefil šest es, tak za celé utkání čelil jen jednomu brejkbolu, který zdárně odvrátil. Jednadvacetiletý Fery hledal marně recept na Macháčovo podání, což bylo v neděli nakonec klíčovým faktorem celého zápasu.

V prvním setu udeřil Macháč na returnu hned dvakrát. Do vedení se dostal ve třetím gemu a svůj náskok navýšil ještě v samotné koncovce v deváté hře. Druhá sada byla sice o poznání vyrovnanější a v pátém gemu přišel zmíněný Feryho brejkbol, ale Macháč si trpělivě vyčkal na svou příležitost.

Ta přišla v desátém gemu, ve kterém se prodral k brejkbolu, jenž byl zároveň prvním mečbolem. A po útoku forhendem do pravé strany jej také proměnil.

Druhý titul ve dvou týdnech se výrazně projeví i v pořadí českého tenisty ve světovém žebříčku. Je jisté, že si Macháč v novém vydání vylepší své kariérní maximum a existuje šance, že by se mohl prokousat dokonce do osmé desítky. V živém rankingu figuruje momentálně na 79. místě, žebříček by však neměl vyjít dříve než po konci turnaje v Šanghaji.

Je tak také možné, že dvaadvacetiletý Macháč bude bojovat ještě dokonce o vylepšení svého postavení před vydáním nové verze žebříčku. Příští týden by totiž měl startovat v Bratislavě na dalším challengeru. Prozatím figuruje v losu hlavní soutěže jako čtvrtý nasazený a měl by si zahrát s některým z kvalifikantů.