Třetí finále v řadě! Macháčovu formu odnesl domácí tenista kanárem

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč dál potvrzuje úžasnou formu, kterou našel už na začátku září. Ve francouzském Mouilleronu-Le-Captif vybojoval postup do třetího finále v řadě a spolu s Davis Cupem protáhl svou vítěznou šňůru na jedenáct zápasů. V sobotu si poradil s domácím Lucasem Poullainem, kterého porazil za 74 minut 6:4, 6:0.

Čerstvý člen elitní světové stovky je v posledních týdnech nezastavitelný. Macháč, který od začátku září vyhrál 15 z 16 odehraných zápasů, svou sérii výborných turnajů započal na challengeru ve francouzském Cassisu, kde dokráčel v první polovině září až do finále.

Po krátkém pobytu ve španělské Valencii, kde český tenista pomohl daviscupovému výběru Jaroslava Navrátila k postupu do čtvrtfinále, se do Francie opět vrátil a minulý týden na halové akci v Orléans už nenašel přemožitele. V Mouilleronu-Le-Captif tak prošel dvaadvacetiletý rodák z Berouna už do třetího finále v řadě a zahraje si o druhý titul ve dvou týdnech.

V sobotním semifinále měl Macháč utkání plně pod kontrolou. Podání soupeři prorazil hned v prvním gemu a úvodní dějství zdárně dopodával.

Musel se přitom vypořádat i se zdravotními problémy na začátku druhé hry, kdy si vyžádal krátkou přestávku na ošetření, podle všeho kvůli problémům s dechem a chvilkové slabosti u srdce. Jeho stav se ale rychle zlepšil, omluvil se za přerušení střetnutí a dovedl první set do vítězného konce. Ve druhém dějství pak doslova dominoval.

V prvních čtyřech gemech druhého setu Macháč povolil Poullainovi dokonce jen tři fiftýny. Pak se sice domácí tenista dostal trochu do hry, ale v pátém gemu si ani tak nepodržel podání. Když poté v šestém gemu Poullain nevyužil brejkbol, odešel z kurtu s kanárem.

Macháč, jenž v Mouilleronu-Le-Captif ztratil prozatím jen jeden set v prvním kole s Nizozemcem Gijsem Brouwerem, si o druhý titul v řadě zahraje s Britem Arthurem Ferym, kterému náleží až 319. místo na žebříčku ATP.