Sběratelka juniorských trofejí má první profesionální titul! Sedmnáctiletá Urbanová vyhrála v Šibeniku

- Jan Vojkůvka

Podnik ITF v chorvatském Šibeniku má českou šampionku. Lucie Urbanová spolu s Černohorkou Teou Nikčevičovou vyhrály v sobotu turnaj ve čtyřhře. Ve finále na tamní antuce porazily Němky Marii Vogtovou a Evu Marii Voracekovou 7:5, 7:6(4). Pro teprve sedmnáctiletou Urbanovou se jedná o premiérovou trofej mezi profesionálkami.

Lucie Urbanová, která se narodila v únoru 2006 a ještě čtyři měsíce může být považována za juniorku, zaznamenala na turnaji ITF v Šibeniku prozatím největší úspěch kraťoučké kariéry mezi profesionálkami. Nejen, že ve dvouhře dokráčela do svého druhého letošního čtvrtfinále (odehrála přitom teprve třetí turnaj mezi dospělými v sezoně), ale ve čtyřhře dokonce v sobotu vyhrála titul!

Sedmnáctiletá Urbanová je aktuální světovou padesátkou na juniorském žebříčku ITF. Mezi juniorkami byla doposud ve sbírání turnajových primátu hodně plodná, když vybojovala pět singlových a hned jedenáct deblových trofejí. Tento týden v Šibeniku na tyto své úspěchy tedy navázala poprvé i mezi dospělými.

Na svém teprve druhém profesionálním deblovém turnaji, k němuž naskočila po boku osmnáctileté Černohorky Tey Nikčevičové, si počínala jako zkušený mazák. Česko-černohorský pár dokonce ve čtvrtfinále deklasoval dvěma kanáry Lindu Ševčíkovou a Dogu Turkmenovou.

Jediný set během celé hlavní soutěže ztratily Urbanová s Nikčevičovou v semifinále proti Viktorii Borodulinové a Marianě Dražičové. Souboj ovšem dokázaly otočit a po vítězství 5:7, 7:5 a 10:6 pronikly do prvního finále svých krátkých profesionálních kariér.

V sobotu pak Urbanová s Nikčevičovou předvedly další vyzrálý výkon. Za 108 minut porazily ve dvou setech Němky Vogtovou a Voracekovou, se kterými sice šestkrát přišly o podání, ale samy na returnu rovněž pořádně řádily. První set ovládly díky třem brejkům a ve druhé sadě zapsaly na konto hned čtyři brejky. Dokonce otočily skóre z 3:5 na 6:5 a podávaly na vítězství, ale německé hráčky ještě dějství dorovnaly a vynutily si tiebreak. V něm ovšem Urbanová s Nikčevičovou už žádné drama nepřipustily.

Hrdinková slavila v Bad Waltersdorfu
Svůj první titul mezi profesionálkami tento týden vybojovala také dvacetiletá Denise Hrdinková. V současnosti 719. hráčka světa ve dvouhře si v rakouském Bad Waltersdorfu podmanila rovněž deblový turnaj.

Do něho naskočila spolu se Slovenkou Laurou Svatíkovou a v pátečním finále česko-slovenská dvojice porazila druhé nasazené Tamaru Curovičovou a Nikolu Daubnerovou 7:6(5), 6:2.