Unikátní počin. Rybakinová má letos čtyři skalpy světových jedniček v řadě

- Jan Vojkůvka

Kazachstánská tenistka Jelena Rybakinová v této sezoně dosáhla na unikátní počin. Vítězka dvou letošních turnajů dokázala hned čtyřikrát v řadě porazit tenistku, která se nachází na prvním místě světa. Po třech výhrách nad Igou Šwiatekovou si Rybakinová poradila tento týden v Pekingu se zbrusu novou jedničkou Arynou Sabalenkovou.

Čtyřiadvacetiletá Rybakinová je první tenistkou od roku 2019, které se povedlo vybojovat čtyřikrát v řadě vítězství nad první hráčkou světa. Naposledy se to povedlo Švýcarce Belindě Bencicové, která čtyři skalpy v řadě posbírala mezi lety 2015 až 2019.

I v tom spočívá unikátnost počinu Rybakinové. Oproti Bencicové totiž čtyř vítězství bez porážky docílila během kalendářního roku.

Napřed světová pětka porazila v lednu na Australian Open Igu Šwiatekovou. Polku poté porazila ještě dvakrát – v březnu v Indian Wells a v květnu v Římě. Rybakinovou z její série nikterak nevyvedla ani změna na postu světové jedničky, kam se po US Open vyhoupla Aryna Sabalenková. Bělorusku totiž v pátek porazila také, 7:5 a 6:2 ve čtvrtfinále v Pekingu.

Navzdory tomu, že kazachstánská tenistka poráží světové jedničky jako na běžícím pásu, svůj třetí titul v sezoně na čínském turnaji nevybojuje. V sobotním semifinále byla nad její síly Ljudmila Samsonovová.