Porážka Sakkariové rozhodla! Muchová a Vondroušová si zahrají na Turnaji mistryň

- Jan Vojkůvka

Aktualizováno – Seznam osmi účastnic letošního Turnaje mistryň je kompletní! K rozhodnutí došlo během pátečního čtvrtfinále turnaje v Pekingu, v němž Řekyně Maria Sakkariová prohrála 2:6, 4:6 s Cori Gauffovou. Dostala se tak do situace, kdy je její postup do Cancúnu nemožný. Definitivní jistotu naopak získaly Markéta Vondroušová a Karolína Muchová, které si na WTA Finals zahrají poprvé v kariéře.

Sakkariová, která v žebříčku Race figuruje na devátém místě se ziskem 3245 bodů, je v tuto chvíli přihlášena pouze na pětistovku v Čeng-čou. I kdyby tento čínský turnaj příští týden vyhrála, na základě výsledků z ostatních turnajů této kategorie by získala do žebříčku pouze 365 bodů.

V takovou chvíli by měla Sakkariová na kontě 3610 bodů a chybělo by jí 40 bodů na osmou Karolínu Muchovou, pokud by ona v Čeng-čou žádný výsledek neuhrála.

Jelikož Sakkariová už nemůže v této sezoně startovat na turnajích WTA 250, a tedy nemůže usilovat ani o divokou kartu na zbývajících akcích v Nan-čchangu, Kluži či Monastiru, nemá už žádnou naději, jak proniknout do top 8. 

Řecká hvězda, která startovala na WTA Finals v letech 2021 a 2022, tak bude po dvou letech na finále sezony chybět.

K již dříve kvalifikovaným Aryně Sabalenkové, Ize Šwiatekové, Cori Gauffové, Jeleně Rybakinové a Jessice Pegulaové byly v pátek odpoledne ohlášeny i zbývající finalistky. Vedle Uns Džábirové to budou hned dvě české debutantky – Markéta Vondroušová a Karolína Muchová.

V Cancúnu tak budou letos hrát hned čtyři Češky. Kromě Vondroušové a Muchové ve dvouhře si v Mexiku zahrajou ještě v deblu Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková.