Davis Cup: Znovu stoprocentní! Češi hladce vyzráli i na Koreu

- Redakce

Čeští tenisté zvládli i čtvrteční zápas základní skupiny Davis Cupu ve španělské Valencii! Po výhře 3:0 nad domácím týmem dokázali porazit stejným poměrem také Jižní Koreu. Potřebné dva body vybojovali Tomáš Macháč a Jiří Lehečka. O zopakování skóre 3:0 se v závěrečném deblu postarali Jakub Menšík a Adam Pavlásek.

Pavlásek s Menšíkem opět zvítězili
Český daviscupový tým porazil v základní skupině C Jižní Koreu stejně jako Španělsko 3:0 na zápasy! Poslední bod na české konto přidali Adam Pavlásek a Jakub Menšík, kteří v závěrečné čtyřhře udolali duo Či-sung Nam, Min-kju Song po obratu 3:6, 7:6(5) a 6:4. Češi rozhodli o svém triumfu brejkem v sedmém gemu závěrečné sady.

„Myslím, že jsme opět předvedli velmi kvalitní výkon. Už jsme byli sehranější, věděli jsme o sobě a navzájem se doplňovali. Troufám si říct, že Korejci hráli velmi slušně, lépe než Španělé,“ uvedl Menšík.

„Každá výhra se počítá, speciálně v Davis Cupu. Je to příjemné zpestření. Není moc pěknějších momentů než zvítězit za náš národ a za naši vlajku,“ doplnil svého parťáka zkušenější Pavlásek.

Lehečka zapsal klíčový druhý bod
Čeští tenisté vyhráli v základní skupině C Davis Cupu i druhý zápas. O triumfu nad Jižní Koreou rozhodl Jiří Lehečka (30.), která navázal na předchozí výhru Tomáše Macháče, porazil Sun-u Kwona (112.) 6:1, 7:5 a připsal na konto českého týmu rozhodující druhý bod.

Po prvním setu, v němž Lehečka dominoval a vyhrál ho za pouhých 24 minut, se hra přeci jen trochu vyrovnala. Český tenista sice zůstával lepším hráčem, ale vedení o brejk ze sedmého gemu neudržel. To na brejk z jedenáctého gemu už Kwon odpověď nenašel.

Jiří Lehečka si k vítězství pomohl čtrnácti vítěznými údery a zaznamenal pouze devět nevynucených chyb. Jeho soupeř měl bilanci šesti winnerů a šestnácti chyb.

„Do zápasu jsem vstoupil, jak jsem chtěl. Na kurtu jsem dominoval a byl jsem v tlaku. Ve druhém setu jsem bohužel neproměnil pár šancí, které mi soupeř dal, a on se poté zlepšil a hrál opravdu skvěle. Byla to malinká komplikace, ale o to cennější pro mě výhra je,“ prohlásil Lehečka.

Macháč zvládl takřka tříhodinové drama
Nečekaně velké drama se odehrálo během úvodního souboje v rámci zápasu mezi Českem a Koreou. V duelu dvojek nakonec Tomáš Macháč (119.) udolal po takřka třech hodinách Song-čchana Honga (194.) 7:6(8), 4:6, 6:2. Cesta k prvnímu bodu střetnutí byla ale hodně trnitá.

V prvním setu se Macháč prezentoval velmi dobrým servisem, soupeři nenabídl brejkbol, ale sám na returnu neuspěl s pěti příležitostmi. Rozhodnout musel tiebreak, v němž se Macháčovi povedlo proměnit čtvrtý setbol a ujmout se vedení. Ve druhém setu však pokračovala Macháčova neúspěšná snaha na returnu a naopak přišel v páté hře brejk Honga, který díky němu i celou druhou sadu ukořistil.

Rozhodnout tak muselo závěrečné dějství, do něhož ale český tenista vstoupil rychlým vedením 3:0. Výhodu brejku si donesl až do koncovky, ve které se prosadil podruhé na returnu a své vítězství ještě zvýraznil.

„Cítím se výborně, jsem moc rád, že jsem utkání zvládl. Není jednoduché nastupovat na Davis Cupu proti tenistovi, který je žebříčkově za mnou. On byl ve velké formě a hrál velice dobře. Nečekal jsem, že bude tak dobře servírovat. Ve třetím setu už jsem soupeře rozebral,“ uvedl Macháč.

Zápasy 3. hracího dne

Skupina A: Kanada – Švédsko 3:0
Vasek Pospisil (187.)
– Leo Borg (334.) 7:6(5), 5:7, 6:2
Gabriel Diallo (158.) – Elias Ymer (175.) 6:4, 6:3
Galarneau, Pospisil – Bergevi, Goransson 7:6(9), 7:6(3)

Skupina B: Austrálie – Francie 2:1
Max Purcell (43.) – Adrian Mannarino (34.) 6:7(4), 4:6
Alex De Minaur (12.) – Ugo Humbert (36.) 7:6(2), 6:3
Ebden, Purcell – Mahut, Roger-Vasselin 7:5, 6:3

Skupina C: Česko – Korea 3:0
Tomáš Macháč (119.) – Song-čchan Hong (194.) 7:6(8), 4:6, 6:2
Jiří Lehečka (30.) – Sun-u Kwon (112.) 6:1, 7:5
Menšík, Pavlásek – Nam, Song 3:6, 7:6(5), 6:4

Skupina D: Nizozemsko – USA 2:1
Botic Van De Zandschulp (68.)
– Tommy Paul (13.) 7:6(2), 6:2
Tallon Griekspoor (24.) – Frances Tiafoe (11.) 6:3, 6:7(7), 7:6(3)
Koolhof, Middelkoop – Krajicek, Ram 7:6(5), 6:7(3), 3:6


Galerie