Zázračný reflex? Byl jsem soustředěný, jako bych šel lovit, vysvětlil Macháč

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z VALENCIE – Takovou bitvu čekal málokdo. Klíčové ale je, že Tomáš Macháč v napínavém střetnutí udolal houževnatého Korejce Song-čchana Honga 7:6(8), 4:6, 6:2 a opět přiblížil český daviscupový tým k vysněnému postupu do čtvrtfinále. „Jsem moc rád, že jsem zvládl suprově třetí sadu. Zítra je den volna, dám se dohromady,“ sdělil českým reportérům Macháč.

V jednu chvíli se zdálo být jisté, že si Song-čchan Hong vypracuje vedení 6:4 v tiebreaku a tím i dva setboly. Tomáš Macháč ale vykouzlil senzační forhend ve výskoku, kterým svého korejského soupeře prohodil. O pár momentů později využil čtvrtý setbol a získal první set.

Skvěle hrající a minimálně chybující Hong následně opanoval druhou sadu. Macháč však zmobilizoval síly, v rozhodujícím dějství potvrdil své kvality a po dvou hodinách a 48 minutách boje se mohl radovat ze svého šestého vítězství v Davis Cupu.

Jaká spokojenost u vás panuje po výhře nad Hongem?
Cítím se výborně, jsem moc rád, že jsem utkání zvládl. Není jednoduché nastupovat na Davis Cupu proti tenistovi, který je žebříčkově za mnou. On byl ve velké formě, hrál velice dobře, takže jsem věděl, že to bude těžké. Koukal jsem na jeho předchozí zápasy, hrál slušně v kvalifikaci US Open.

Čím vás soupeř především trápil?
Nečekal jsem, že bude tak dobře servírovat. Bylo to náročnější, na jakýkoliv brejkbol mi zaservíroval na lajnu. Pak mě to už štvalo. Já jsem od začátku výborně servíroval, své podání jsem prohrál až za stavu 2:2 ve druhém setu. Podržel jsem si tady už hodně servisů. Bohužel jsem ale nevyužil šance na returnu. A jak jsem chtěl moc ukončovat výměny, byl jsem někdy zbrklý. Kapitán i trenér mi řekli, že někdy moc pospíchám a že si mám pozici líp připravit.

Při sledování dění na dvorci to vypadalo, že proti sobě hrají dva stylově velmi podobní tenisté…
Možná to tak i bylo. Když jsem se snažil zatlačit, soupeř mi tam buď nahodil pomalý čop, nebo zvedl míč z forhendu. Někdy hrál pomalu, někdy rychle přešel na síť. Snažil jsem se uvědomit, jak se výměna vyvíjí. Úplně se mi to povedlo až ve třetím setu, kde jsem soupeře rozebral.

V tiebreaku první sady jste za stavu 4:5 vytáhl z rukávu parádní reflex. Jak jste daný moment vnímal?
Člověk si ani neuvědomí přesné skóre. Ví, že jde o důležitý míč, ale neví, jestli to je 5:4, nebo 4:5. Tu výměnu jsem zahrál dobře, nabíhal jsem na forhend, zahrál jsem dobrou délku, soupeř mi dal nepříjemně krátký míč a volej se mi úplně nepovedl. Byl jsem ale soustředěný, jako bych šel lovit, a šel jsem po tom balónu, že ho prostě zničím do krosu. Věřil jsem si na to, jinak bych to ani nezahrál.

Šlo poznat, kam asi bude soupeř mířit?
Na poslední chvíli jsem viděl, že trochu vytočil ramena a půjde do lajny. Ale nevěděl jsem, jestli zahraje rychle, nebo pomalu. Byl jsem připravený na cokoliv, měl jsem přehmátnuto na forhendový volej. On zahrál úder středně, tak jsem to tam nakouřil do krosu, vůbec jsem nad tím nemohl přemýšlet. Byl to hrozně důležitý míč a výměnu jsem chtěl moc vyhrát.

Kolik sil vám vzala bezmála tříhodinová bitva?
Kupodivu se cítím lépe než ve druhém setu. Zítra je den volna, dám se dohromady. Nesu si s sebou ještě zápasy z minulého týdne, navíc Davis Cup bere více energie než normální turnaj.

Davis Cup

Skupina C: Česko – Korea (Valencie, tvrdý povrch – hala)
Tomáš Macháč (119.) – Song-čchan Hong (194.) 7:6(8), 4:6, 6:2