US Open: Gauffová ovládla domácí grandslam! Valentová juniorskou trofej nevybojovala

- Redakce

Coco Gauffová ve finále US Open porazila Arynu Sabalenkovou a získala svůj první grandslamový triumf v kariéře. Ve finále dívčí dvouhry se představila Tereza Valentová, která ale ve dvou setech prohrála s domácí Katherine Huiovou.

Vítězkou US Open se stala Gauffová
Po šesti letech má US Open znovu domácí vítězku. Na svůj premiérový grandslamový titul dosáhla ve Flushing Meadows Coco Gauffová (6.), jež přehrála ve finále Arynu Sabalenkovou (2.) za dvě hodiny a šest minut po setech 2:6, 6:3 a 6:2.

Devatenáctiletá Američanka nevstoupila do utkání, které se odehrálo pod zataženou střechou, zrovna ideálně. V úvodním dějství přišla třikrát o servis, přičemž na svém podání uhrála pouhých 12 výměn z 28.

Ve druhém setu se Gauffové podařilo rozjetou soupeřku zastavit. K ovládnutí sady jí stačilo využit ve čtvrté hře svůj jediný brejkbol, a i když Sabalenková hned několikrát mohla srovnat krok, tak si rodačka z Atlanty všechny důležité míče pohlídala.

Ve třetí sadě už Gauffová na kurtu dominovala, rychle si utvořila náskok 4:0. Ten dotáhla do vítězného konce a mohla slavit svůj první grandslamový titul, kterému aplaudoval ve stoje zaplněný stadion Arthura Ashe.

Valentová na největší úspěch kariéry nedosáhla
Tereze Valentové se ve finále dívčí dvouhry na US Open na premiérový grandslamový titul dosáhnout nepovedlo. Nad její síly byla Američanka Katherine Huiová, se kterou prohrála dvakrát 4:6.

Duel provázelo obrovské množství nevynucených chyb, kterých Valentová posbírala 37 a její soupeřka dokonce hned 40. V bilanci vítězných úderů byla o něco lepší domácí hráčka, která jich zaznamenala 18, zatímco Češka pouze 14.

Zápas byl už po dvou gemech na více než čtyři hodiny přerušen, napřed kvůli bleskům v oblasti areálu, posléze údajně kvůli nefunkčnímu osvětlení. Po návratu na dvorec měla Valentová dobrý nástup, dvakrát se dostala do vedení o brejk, ale od stavu 4:2 prohrála osm gemů v řadě.

Až za stavu 4:6, 0:4 si Češka dokázala podržet podání. Valentová následně čelila skóre 1:5, ale závěr ještě zdramatizovala, když stáhla svou ztrátu o jeden brejk a odvrátila celkem šest mečbolů. Na ten sedmý v desátém gemu však už byla krátká.

„Vedla jsem v prvním setu 4:2, od toho momentu ale začala hrát soupeřka skvěle, nezkazila ani jeden míč. Škoda druhé sady. Kdybych to stáhla na 5:5, mohla bych ještě ten set urvat. Přišlo mi, že začala být nervózní. Ale na ‚kdyby‘ se bohužel nehraje,“ nechala se slyšet.

Danilinová s Heliovaarou slaví první grandslamové tituly
Finále smíšené čtyřhry na US Open přineslo poměrně velké překvapení. Nasazené jedničky Jessica Pegulaová a Austin Krajicek prohráli duel s Annou Danilinovou a Harrim Heliovaarou 3:6, 4:6. Jak kazachstánská tenistka, tak finský deblista vybojovali své první grandslamové tituly v kariérách.

Finále dvouhry žen
Coco Gauffová (USA, 6.) – Aryna Sabalenková (2.) 2:6, 6:3, 6:2

Finále smíšené čtyřhry
Pegulaová, Krajicek (oba USA) – Danilinová (KAZ), Heliovaara (FIN) 3:6, 4:6

Finále dvouhry juniorek
TEREZA VALENTOVÁ (660.) – Katherine Huiová (USA, 994.) 4:6, 4:6

Finále dvouhry juniorů
Joao Fonseca (BRA, 650.) – Learner Tien (USA, 700.) 4:6, 6:4, 6:3

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.