Valentová US Open neovládla. Druhé místo je taky místo, usmívala se po bojovném výkonu

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Česko si na svou juniorskou vítězku US Open bude muset ještě chvíli počkat. Zopakovat počin Marie Bouzkové z roku 2014 mohla ve Flushing Meadows Tereza Valentová, bohužel její cesta skončila těsně pod vrcholem. Šestnáctiletá tenistka ale zanechala na turnaji skvělý dojem a jasně ukázala, že se s ní musí do budoucna počítat.

Tereza Valentová svůj premiérový grandslamový titul nezískala. Češka ve finále US Open podlehla domácí divoké kartě Katherine Huiové za hodinu a 43 minut po setech 4:6 a 4:6. „Nebyl to konec, ve který jsem doufala. Mrzí mě to, dala jsem do toho všechno. Ale druhé místo je taky místo,“ usmívala se tenistka pražské Sparty.

Valentová přitom do utkání nevstoupila vůbec špatně. Vedla už 4:2, nadějný náskok ale v zisk úvodního setu nepřetavila. „Od toho momentu začala soupeřka hrát skvěle, nezkazila balón,“ vysekla poklonu domácí divoké kartě.

Dlouho to vypadalo, že druhé dějství bude rychlou záležitostí. Za stavu 1:5 se ovšem česká hráčka dostala znova do hry, odvrátila celkově šest mečbolů a sahala po senzačním comebacku. „Říkala jsem si, kdy už bude konec. Pořád jsem to oddalovala. (směje se) Kdybych to stáhla na 5:5, mohla bych ještě ten set urvat. Přišlo mi, že začala být nervózní. Ale na ‚kdyby‘ se bohužel nehraje,“ nechala se slyšet.

Stejně jako v semifinále, i tentokrát bylo utkání na několik hodin přerušeno. Po druhém gemu poslala rozhodčí obě aktérky do šaten, a to kvůli bleskům, které se nebezpečně přibližovaly. „Když jsme hrály, tak byla úplně modrá obloha. Moc jsem to nepochopila, asi mi to dělají schválně. (směje se) Bylo těžké se znova zkoncentrovat, na druhou stranu podmínky byly pro obě stejné,“ řekla.

Finálové klání juniorek doprovázela titulová bitva stejně starých chlapců. Jejich souboj se uskutečnil na vedlejším dvorci, a to za velmi bouřlivé atmosféry, kterou si fanoušci připravili pro Brazilce Fonseca. „Bylo to šílené! Bylo opravdu těžké se soustředit. Bylo hezké, že podporovali svého oblíbence, ale úplně příjemně se v tom nehrálo,“ postěžovala si Valentová.

Ta by si ráda užila závěrečný den US Open, jenže jsou před ní další výzvy. „Musím jet domů, máme na Spartě od čtvrtka MČR. Vůbec nevím, jak to na antuce zvládnu. Asi budu hrát hrozně,“ předpovídala s úsměvem na rtech.

A na závěr vyřkla několik milých slov na adresu svého fanklubu, který ji celý týden neúnavně povzbuzoval. „Chtěla bych poděkovat svým spolužákům, byli úžasní. Moc si jejich podpory vážím. Ráda bych jim i něco přivezla, jenomže moc nevím, kam to všechno dám,“ uvedla pobaveně.  

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry juniorek
TEREZA VALENTOVÁ (660.) – Katherine Huiová (USA, 994.) 4:6, 4:6