US Open: O titul si zahrají Djokovič a Medveděv! Valentová postoupila do juniorského finále

- Redakce

Závěrečný grandslamový turnaj této sezony pomalu vrcholí. Pátek na US Open patřil zejména semifinálovým zápasům dvouhry mužů. Novak Djokovič přehrál bez větších problémů domácího Bena Sheltona. Carlos Alcaraz titul neobhájí, neboť nestačil na Daniila Medveděva. Prvními šampiony letošního newyorského grandslamu se stali deblisté Rajeev Ram a Joe Salisbury. Mezi juniorkami postoupila do finále dvouhry Tereza Valentová, naopak cesta Laury Samsonové skončila v semifinále.

Alcaraz titul neobhájí
Carlos Alcaraz (1.) svůj druhý letošní grandslamový titul nezíská. Španělský tenista v semifinále US Open podlehl Daniilu Medveděvovi (3.), a to za tři hodiny a 19 minut po setech 6:7(3), 1:6, 6:3 a 3:6.

Moskevského rodáka v utkání podržel servis, o který přišel jen jednou. Svou aktivní hrou pak donutil soupeře k 65 chybám. Medveděv si finále amerického grandslamu zahraje potřetí v kariéře. Naposledy v něm vyzval před dvěma lety Novaka Djokoviče (2.), kterého přehrál ve třech setech a získal svůj doposud jediný triumf z turnaje velké čtyřky. 

Djokovič neztratil ani set
Novak Djokovič (2.) potvrdil roli favorita, když v semifinále US Open porazil domácího mladíka Bena Sheltona (47.) za dvě hodiny a 41 minut po setech 6:3, 6:2 a 7:6(4).

Rodák z Bělehradu měl utkání od začátku pod kontrolou, k čemuž mu soupeř vypomohl i svými 43 nevynucenými chybami. Djokovič se také prezentoval skvělým servisem, přes ten první ovládl hned 84 % všech výměn.

Srbský tenista se v neděli o rekordní grandslamový titul utká s Daniilem Medveděvem.

Valentová si zahraje o titul!
Tereza Valentová si zahraje o premiérový grandslamový titul. Česká tenistka v semifinále juniorského US Open porazila nasazenou jedničku Renátu Jamrichovou ze Slovenska, a to za hodinu a 55 minut po setech 3:6, 6:4 a 6:3.

Šestnáctiletá hráčka prohrávala ve druhé sadě už 1:3, přesto se dokázala nadechnout k velkému obratu. Utkání začalo v poledne místního času, kvůli nepříznivému počasí se však dohrálo až o osm hodin později. Nejdříve tenistky vyhnaly z kurtu vysoké teploty, na které navázal vytrvalý déšť.

Ohlasy Terezy Valentové si můžete přečíst zde.

US Open české finále neuvidí
Laura Samsonová Terezu Valentovou ve finále juniorského US Open nedoplní. Česká tenistka v semifinále nestačila na domácí Katherine Huiovou, které podlehla za hodinu a 11 minut po setech 2:6, 3:6.

Samsonová své soupeřce jednoduše nestačila. Zahrála pouhé čtyři winnery, naopak Američanka jich nasázela o 15 více. Češce se ani příliš nedařilo na servisu, o který přišla sedmkrát.

Ram se Salisburym zkompletovali newyorský hattrick
Rajeev Ram a Joe Salisbury se radují ze zisku grandslamové trofeje na US Open! Ve finále mužské čtyřhry tento americko-britský pár porazil turnajové šestky Rohana Bopannu a Matthewa Ebdena po více než dvouhodinové bitvě 2:6, 6:3, 6:4.

Ram se Salisburym zkompletovali na US Open hattrick, když zde triumfovali i v letech 2021 a 2022. Celkově se jedná shodně o jejich čtvrtý grandslamový titul v mužské čtyřhře v kariérách.

Vybrané zápasy 12. hracího dne US Open

Semifinále dvouhry mužů
Ben Shelton (USA, 47.) – Novak Djokovič (SRB, 2.) 3:6, 2:6, 6:7(4)
Carlos Alcaraz (ESP, 1.) – Daniil Medveděv (3.) 6:7(3), 1:6, 6:3, 3:6

Finále čtyřhry mužů
Bopanna (IND), Ebden (AUS) – Ram (USA), Salisbury (GBR) 6:2, 3:6, 4:6

Semifinále čtyřhry žen
Dabrowská (CAN), Routliffeová (NZL) – Sie (TPE), Sin. Wang (CHN) 6:1, 7:6(4)
Siegemundová (GER), Zvonarevová (-) – Bradyová (USA), Stefaniová (BRA) 6:4, 6:1

Semifinále dvouhry juniorek
Renáta Jamrichová (SVK, 646.) – TEREZA VALENTOVÁ (660.) 6:3, 4:6, 3:6
LAURA SAMSONOVÁ (-) – Katherine Huiová (USA, 994.) 2:6, 3:6

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.