Horko i déšť. Valentová ustála dvě přerušení a zahraje si grandslamové finále!

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Po roce se na US Open znova představí ve finále juniorské dvouhry česká tenistka! Na Lucii Havlíčkovou navázala ve Flushing Meadows Tereza Valentová, jež vyřadila slovenskou nasazenou jedničku Renátu Jamrichovou a zahraje si o svůj premiérový grandslamový titul. Semifinálové utkání bylo obzvlášť náročné po psychické stránce, hned dvakrát se přerušovalo. Začalo v poledne místního času, nicméně dohrálo se až o osm hodin později.

Šestnáctiletá Tereza Valentová si v New Yorku zahraje o svůj doposud nejcennější kariérní triumf. Česká tenistka v semifinále juniorského grandslamu udolala nasazenou jedničku Renátu Jamrichovou ze Slovenska, a to za hodinu a 55 minut po setech 3:6, 6:4 a 6:3. „Pocity jsou nepopsatelné, mám ohromnou radost. Ale oslavy ještě propuknout nemohou, stále jsem v turnaji,“ zářila štěstím hráčka pražské Sparty.

Na páteční utkání pravděpodobně dlouho nezapomene. Hned dvakrát bylo přerušeno, nejdříve za stavu 3:3 ve druhé sadě pro velké horko, v úvodu závěrečného dějství se pak rozpršelo. „Bylo to strašné! Obě jsme na zápas čekaly celý den, bylo náročné se celou dobu koncentrovat. Zvládla jsem to o něco lépe, po každé pauze jsem se vrátila silnější,“ těšilo Valentovou, jíž se podařilo otočit skóre 3:6, 1:3.

A nemohla si vynachválit spolupráci se svým tatínkem. „Taťka mi dost pomohl, snažil se mě zklidnit. Moc mu za to děkuji, máme spolu super vztah. Nemám momentálně trenéra, tak začal se mnou jezdit on. Zatím nám to klape, ale nechci to zakřiknout,“ smála se a zároveň si klepala na zuby.

Při několikahodinové pauze stihla zkouknout i celý zápas svého oblíbence Novaka Djokoviče. „Trochu mě to namotivovalo, chtěla jsem hrát jako on,“ uvedla s tím, že na vytouženou fotku z US Open se srbským tenistou stále čeká. „Je to tady fakt blbý, vůbec ty největší hvězdy nepotkáváme!“ postěžovala si s nadsázkou Valentová.

Talentovaná tenistka doposud na juniorských grandslamech nejdále dokráčela v Austrálii, kde její cesta skončila ve čtvrtfinále. Teď může napodobit dosud jedinou Češku, která v éře samostatné České republiky US Open ovládla – Marii Bouzkovou (2014).

Bude k tomu potřebovat ve finále porazit domácí Katherine Huiovou, semifinálovou přemožitelku Laury Samsonové. „Je mi jedno, kdo proti mně nastoupí. Prostě budu hrát svůj tenis a snažit se předvést ten nejlepší výkon,“ dodala.

US Open (muži, ženy, USA, 65 000 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry juniorek
Renáta Jamrichová (SVK, 646.) – TEREZA VALENTOVÁ (660.) 6:3, 4:6, 3:6