US Open: Konec v semifinále, Muchová na domácí hvězdu nevyzrála. Utkání narušili aktivisté

- Redakce

Karolína Muchová si své druhé letošní grandslamové finále nezahraje. Na kurtu Arthura Ashe podlehla ve dvou setech domácí hvězdičce Coco Gauffové. Ve druhém semifinálovém utkání zvítězila Běloruska Aryna Sabalenková nad Američankou Madison Keysovou. České juniorky dál pokračují v úspěšné cestě turnajem, do semifinále dvouhry prošly Tereza Valentová a Laura Samsonová.

Muchová na Gauffovou nevyzrála
Karolína Muchová (10.) si o titul na US Open nezahraje. Česká tenistka v semifinále amerického grandslamu podlehla domácí Coco Gauffové (6.), a to za dvě hodiny a tři minuty po setech 4:6, 5:7.

Olomoucká rodačka do utkání vstoupila katastrofálně, po šesti gemech prohrávala 1:5. Pak nastalo obrození, Muchová získala tři hry v řadě a sahala po srovnání. To nepřišlo, za stavu 5:4 si Američanka pohlídala úvodní sadu čistou hrou.

Druhé dějství bylo po konci prvního gemu přerušeno, a to kvůli protestu ekologických aktivistů, kteří narušovali utkání. Zápas se pozastavil na více než 45 minut.

Po návratu na kurt byla k vidění vyrovnaná bitva, v níž si obě tenistky držely servis až do osmého gemu. Tehdy Gauffová brejkla svou soupeřku, načež si na svém servisu vypracovala mečbol. Ten neproměnila, stejně jako další čtyři při vedení 6:5. Jenže Muchová déle vzdorovat nedokázala, devatenáctiletá hráčka z Atlanty tak postoupila do svého premiérového finále na US Open.

„Necítila jsem se na kurtu vůbec dobře. Na začátku mi přišlo, že hlavou jsem někde jinde. Dnes jsem to jednoduše nebyla já. Kdybych si udržela podání za stavu 4:5 v prvním setu, mohla jsem zápas zlomit. I s výkonem, který nebyl úplně nejlepší, jsem měla šanci minimálně srovnat na 5:5. Těžko říct, nebyl to ode mě dnes úplně dobrý výkon. S tímhle jsem nemohla chtít vyhrát,“ nechala se slyšet česká tenistka.

Sabalenková ovládla třísetovou bitvu
Aryna Sabalenková (2.) si poprvé v kariéře zahraje o titul na US Open. V semifinále amerického grandslamu porazila domácí Madison Keysovou (17.), a to za dvě hodiny a 32 minut po setech 0:6, 7:6(1) a 7:6(5).

Rodačce z Minsku k vítězství v zápase stačilo využít tři brejkboly z deseti. Keysová mohla rozhodnout o svém postupu v desáté hře druhé sady, jenže svůj servis ztratila čistou hrou.

Samsonová neztratila ve čtvrtfinále ani gem
Laura Samsonová pokračuje v juniorce US Open ve skvělých výkonech. Desátá nasazená neztratila ve čtvrtfinále ani jeden gem a měla nakročeno k vítězství se dvěma kanáry. Britka Hannah Klugmanová ale nakonec duel nedohrála a Samsonové za stavu 6:0 a 3:0 skrečovala. V semifinále si zahraje s Američankou Katherine Huiovou.

Valentová si poradila s turnajovou čtyřkou
Čtvrtfinále juniorky na letošním US Open má úspěšně za sebou také Tereza Valentová. V souboji se čtvrtou nasazenou Sarah Saitovou z Japonska zvítězila za hodinu a 33 minut 6:2, 6:4, přičemž v utkání zaznamenala hned pět brejků. V dalším kole bude čelit nasazené jedničce Renátě Jamrichové.

Vybrané zápasy 11. hracího dne US Open

Semifinále dvouhry žen
Coco Gauffová (USA, 6.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (10.) 6:4, 7:5
Madison Keysová (USA, 17.) – Aryna Sabalenková (2.) 6:0, 6:7(1), 6:7(5)

Semifinále čtyřhry mužů
Bopanna (IND), Ebden (AUS) – Herbert, Mahut (FRA) 7:6(3), 6:2
Ram (USA) Salisbury (GBR) – Dodig (CRO), Krajicek (USA) 7:5, 3:6, 6:3

Čtvrtfinále dvouhry juniorek
Sara Saitóová (JPN, 446.) – TEREZA VALENTOVÁ (660.) 2:6, 4:6
LAURA SAMSONOVÁ (-) – Hannah Klugmanová (GBR, 1101.) 6:0, 3:0 skreč

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
Kinošitaová, Sonobeová (obě JPN) – KOVAČKOVÁ, SAMSONOVÁ – bez boje

Kompletní program a výsledky dne naleznete na oficiálním webu turnaje.